28343379 Punim Seminarik Ne Etiken e Biznesit

  • Published on
    03-Nov-2014

  • View
    134

  • Download
    6

Embed Size (px)

Transcript

Drejtimi: Menaxhment dhe Informatik

PUNIM SEMINARIKLnda: ETIKA E BIZNESIT Tema: TEORIA ETIKE DHE ETIKA N BIZNES Profesori i lndes:Prof.asc.dr. Nusret PLLANA _____ Studenti: Veton SOPJANI ______

Teleologjia...

Konsiderohet si nj akt moralisht e drejt apo e pranueshme, nse ajo prodhon rezultatin e dshiruar, pra, knaqsi, njohurive, zhvillimin e karriers, nj vetinteresi, apo dobi vlerson vlern morale t nj sjellje duke shikuar n pasojat e saj.

Egoizmi: Sjelljen e drejt apo e pranueshme n kuptimin e pasojave pr individ. Maksimalizimin e vet-interesit tuaj, i shqetsuar me pasojat, duke krkuar alternativ q kontribuon interesat t vet. Utilitarizm: Shqetsim me pasoja n drejtim t krkojn m t mir pr numrin m t madh t njerzve krkoni pr prfitim m t madh pr t gjith ata q jan prekur nga nj vendim

Nj veprim sht i drejt nse dhe vetm nse ajo arrin m t mir pr numrin m t madh.Utilitarizm bn gjykime morale bazuar mbi pasojat e veprimeve, ose pasojat e rregullave t veprimeve

Nj veprim sht i drejt n qoft se ajo sht nj veprim i nj lloji t caktuar, e nse ajo sht detyra juaj e kryer. Nj veprim sht i gabuar, nse kjo nuk sht detyra juaj pr t kryer. Pr shembull, gjithmon e gabuar t torturs, prdhunimit, dikush nnshtrohet, pa marr parasysh se far jan pasojat.

Deontologjia ... Fokusohet n t drejtat e individit dhe mbi qllimet q lidhen me sjelljen jo n pasojat, besoj se ka disa gjra q nuk duhet t bj pa marr parasysh shrbimet.

Nj qasje analitike t problemeve etikeHapi 1 Pytjet Drejtsi A prfitime dhe shpenzimet mjaft jan shprndar ?

Perfitimet tejkalojn kostot?

T drejtat e njeriut respektohen?

Po

Jo

Po

Jo

Po

Jo

Hapi 2Krahasuar rezultatet

Nse po sht prgjigje pr t gjitha tre pyetje, ajo sht ndoshta etike

Nse nuk sht prgjigje pr t gjitha tre pyetje, ajo sht ndoshta jo etike

Nse prgjigjet jan t prziera, ajo mund t jet ose etike ose jo etike

Hapi 3 Prioritetet caktohen pr

Drejt

I Drejt

Drejtsi

Prkufizimet Etika prfshin nj disiplin q studion praktikat e mira apo t kqija brenda kontekstit t nj detyr morale Sjellje morale sht sjellje q sht e drejt apo e gabuar Etika e Biznesit prfshijn praktikat dhe sjelljet q jan t mira apo t kqija

Etika e Biznesit: Sot , Periudha e par Pritjet Shoqria e Etikes se Biznesit

Problemet Etike Aktuale Etika e Biznesit

Problemet Etike

Hert -1950 v

Koha

Tashme 2008v

Pse ndodhin probleme etike n biznesArsyeja Natyra e qasjes se problemit Fitimi personal Vetvetja kunder dhe interesi egoist interesave te tjera Presionet konkuruese mbi fitimete e forta Objektivat e interesit kendrejt vlerave personale Cross-Interesave kulturore Per interes kundrejt interesave te tjera Interesat Boss per kundrejt vlerave vartse Qendrime Tipike Mentaliteti egoist Mentaliteti Bottom-line Sjellja Un dua at!"

Mentalitet Autoritar

"Ne duhet ti mund te tjeret me qedo kushet!" "A si them, ose tjeter!" "Te huajt kan nje nocion te asaj qe eshte e drejt dhe e gabuar."

Kontrakdikta e Vlerat e kompanis mentalitetit kendrejt traditave etnocentrik te ndryshme kulturore

Ligji shpesh paraqet nj etike minimale Etika shpesh paraqet nj standard q e tejkalon minimumin ligjorPrputhjet e shpeshta

Etika

Ligji

Pse duhet t jet etika e biznesit? Prmbush pritjet publike pr biznesin. Parandalimin e dmtimit t tjert.

Krkojn profitabilitetit.Prmirsimi i marrdhnieve t biznesit dhe produktivitetit punonjs. Ulja e ndshkimeve n Organizat, masat e dnimit. Mbroni t drejtat e biznesit nga t tjert.

Kan dit etike!

Udhheqja

Strategjia dhe Performancay

Kultura Organizative

Karakteristikat individuale

Shokt , Puntort

Punonjsit

Rajonet , vendi

Familja

Profesioni

Ndergjegjeja individualeShokt Pundhnsi

Ligji

Besimet Fetare

Shoqeria shtites

Menaxheret Amoral

Menaxheret Moral

Morali, Imagjinata Morali, Identifikimi Morali, Vlersimi Tolerancat morale Mospajtimet dhe paqartsit Integrimi menaxhuese dhe Kompetencat e Moralit Nj Detyrim Moral

TOP MENAXHIMI angazhim Etik / POLITIKA

MISIONI Kodi

PROCEDURAT

TRAJNIMEKallzimet ETIKA

e drejtperdrejta'

Nenpunsit i pavarur Diciplinor

Kontrolli Akcioni

Duhet t sigurojn drejtim t qart pr sjelljen etike kur tundimi pr t sille vendime sht m e fuqishme. Por, gjithashtu duhet t ln vend pr nj menaxher pr t prdor gjykimin e tij ose t saj n situata q krkojn ndjeshmri kulturore. Ndersa menaxhert q nuk jan t prgatitur q t ballafaqohen me dykuptimin morale dhe tensionit duhet t paketn anta e tyre dhe t vijn n shtpi.

Kulturs, vlerave dhe programeve, Pajtim dhe udhheqje Njohjen e rolit t bashk-puntorve dhe menaxherve. Balancimin e interesave t palve me interes Menaxhimin e presioneve t situats prtej performancs n shprblimet afat-shkurtra.

Kur vlerat nuk jan specifike sa duhet pr t udhzuar prmes menaxherve dilemat jan aktuale etike. Menaxhert duhet t udhhiqen nga deklaratat e sakt q lexojn rrokje pr rrokje sjelljen dhe praktikat operative ne krkesat e kompanis. 90% e t gjitha kompanit Fortune kan 500 kodet e sjelljes. 70% kan deklaratat e vizionit dhe vlerave. N Evrop dhe Lindjen e Largt, prqindjet jan m t ulta, por jan n rritje t shpejt

Si Udhheqsit, ne duhet t bjm nj pun m t mir n krijimin dhe mbajtjen e kultures organizative q mbshtesin sjelljen etike ....

. Kur jan vlerat dhe standardet formale t sjelljes absolute. Dizajnimi dhe zbatimi i kushteve t angazhimit pr furnizuesit e konsumatorve. Ju lejohet njsive t biznesit pr t ndihmuar forlmulat standarde ne etike dhe interpretojn shtjet etike. N vendet pritse, prpjekjet pr t ulur corruptions mbshtetje institucionale.

Dy qasjet ndaj etiks programet dhe efektivitetin e tyrePajtimi i programeve bazuar: Rrnjosur n shmangien e sanksioneve ligjore. Kompania do t vendos rregulla dhe udhzime pr punonjsit pr t'u ndjekur. Thekson rrezik t zbulimit dhe dnimit. Punonjsit jan t nxitur nga vet interesi. Hulumtimet tregojn dshmi se punonjsit nuk kujdesen pr moral n saktsin e veprimeve t tyre.

Dy qasjet ndaj etiks programe dhe efektivitetin e tyreEtiks bazuar Integriteti-programe Kombinoje nj shqetsim pr ligjin me nj theks t punsuar prgjegjsi pr sjellje etike. Krijimi i nj klime t vet-qeverisje pr punonjsit n baz t parimeve te prgjithshme t udhzimeve. Punsuarit u tha pr t vepruar me integritet dhe marrdhniet e biznesit sjelljes n nj mjedis t ndershmris dhe drejtsis. Punonjsit jan t mendohet si qenie sociale, i shqetsuar pr mirqenien e t tjerve.