alasan memilih asus

  • Published on
    25-Jul-2015

  • View
    226

  • Download
    0

Embed Size (px)

Transcript

1. Pengeluar motherboard terbesar dan no 1 di dunia Satu daripada tiga desktop adalah dikuasakan oleh motherboard Asus dengan penguasaan pasaran motherboard dunia sebanyak 40 peratus. Asus juga diiktiraf sebagai pengeluar motherboard terbaik selama enam tahun berturut-turut dan ramai gamers yang pakai jenama ni kat desktop masing-masing. Motherboard memang benda yang sangat penting sebab kos pembaikannya adalah tinggi jika mengalami sebarang kerosakan (kebiasaannya kena tukar baru terus). Jadi, memang kena cari motherboard yang reliable la sebab laptop sebelum ni kong pun adalah berpunca daripada kerosakan motherboard. Malas den nak pegi service center selalu walaupun dekat gile dengan rumah. Dari segi ranking pengeluar, Asus menduduki tempat ketiga selepas Acer dan HP. Ranking ni berdasarkan bilangan unit yang dieksport ke negara-negara yang menjadi pasaran mereka pada suku ke-3 2010. sumber: Asus 2. 2 Years Global Warranty (default) Warranty memang benda yang sangat penting sebab benda yang korang beli tu bukannya murah kan? Tambah pulak laptop sekarang tak semuanya tahan bertahuntahun macam laptop zaman dulu. So, warranty la yang boleh menyelamatkan duit korang. Semua laptop Asus didatangkan sekali dengan 2 tahun jaminan (kecuali netbook) jika berlaku kerosakan dan korang boleh claim warranty kat mana-mana service center Asus di seluruh dunia. Sesuai sangatlah untuk yang selalu travel. Kebanyakan pengeluar laptop lain hanya letak setahun jaminan sahaja. Kalau nak extend korang kena bayar sket (lebih kurang RM100- RM200, bergantung pada model) dan tak semua model yang boleh dilanjutkan tempoh jaminannya. Bila dah dapat 2 tahun tak payah nak pening-pening kepala dah. Malangnya laptop suka rosak lepas tamat tempoh jaminan. Macam tau-tau je diorang ni. Lagi satu service centernye dekat dengan rumah (Skudai Parade, Johor Bahru). Kalau dia buat hal tak payah nak pergi jauh-jauh. 3. Telah Teruji Dalam Keadaan Ekstrem

Laptop Asus pernah dibawa dan digunakan di kawasan ekstrem antaranya Gunung Everest, 600 hari beroperasi tanpa gagal dalam misi di angkasa lepas, off-road car race, digunakan dalam helikopter unit penyelamat dan macam-macam lagi. Takdela pulak nak angkut benda alah ni ke tempat-tempat macam tu. Tapi contoh kat atas tadi menunjukkan yang laptop Asus telah teruji dengan persekitaran ekstrem dan bukan sesuatu yang mustahil untuk teknologi yang sama digunapakai dalam pengeluaran model laptopnya untuk kegunaan orang biasa macam saya. Laptop Asus juga telah menjalani beberapa ujian ketahanan antaranya vibration test, hinge test, shock test, pressure test, drop test dan twist test. Mungkin ada yang tak faham dankorang boleh tengok kat sini untuk pencerahan. Tapi kalau korang pegi hempas laptop tu memang komfem rosak punya. Hahaha Jadi sila jaga dengan baik! 4. Kebarangkalian Untuk Cepat Rosak Adalah Rendah

Graf kat atas tu dikeluarkan oleh Rescuecom (untuk tahun 2010 tak silap) iaitu syarikat membaiki komputer terkenal kat US. Dalam unjuran 3 tahun, laptop Asus 40 peratus lebih reliable daripada HP dan encik Acer. Kalau tengok jenama HP, satu daripada empat laptop keluarannya mungkin akan buat hal. Sekarang mungkin dah improve kot sebab logiknya tak kan diorang goyang kaki je bila tengok graf ni betul tak? Data untuk graf tu diorang dapat berdasarkan daripada bilangan call pasal kerosakan yang dibuat oleh pelanggan kepada mereka. Lagi rendah grafnya lagi baik.

Apa pun itu hanya kajian sahaja dan mungkin agak berbeza dari tahun ke tahun. Biase la benda buat dalam mod mass production (buat dalam kuantiti yang banyak), mesti ada defect punya untuk sebahagian model yang dikeluarkan tanpa mengira jenama apa sekalipun dan kerana itulah warranty disediakan untuk melindungi pembeli macam kita semua. Mana Yang Bagus? Soalan ni sangat subjektif sebab semuanya bagus tapi nak cari yang paling best dan kena pulak dengan bajet yang kita sanggup keluarkan. Kalau memang tak bagus dah lama dah syarikat tu bankrap. Dari segi spec pulak lebih kurang sama je untuk semua jenama. CPU masih lagi dikeluarkan oleh Intel/AMD, kad grafik oleh AMD/NVidia, ram oleh Kingston/Corsair dan lain-lain. Cuma dari segi kualiti bahan buatan (terutamanya body laptop tu), craftmanship dan rekabentuk je yang membezakan syarikat-syarikat tu semua. Ok itu saje untuk kali ini. Ada lagi yang lain tapi saya hanya highlightkan yang pentingpenting je. Tapi korang tak dipaksa nak percaya bulat-bulat sebab apa yang saya tulis pun hanya pandangan peribadi semata-mata berdasarkan apa yang saya cari kat alam maya ni dan juga lepas pegi usya beberapa kedai komputer kat KL. Saya cadangkan korang tanya kat forum Lowyat. Berlambak otai-otai komputer dalam tu dan diorang memang tak lokek ilmu. Pada saya harga tak penting dah buat masa sekarang. Reliabiliti yang harus menjadi keutamaan. Nak pakai lame kan. Kalau murah tapi selalu rosak pun boleh bikin panas jugak. Buatlah pilihan yang bijak supaya berbaloi dengan duit yang korang keluarkan nanti. Kalau ade pape nak tanya boleh diajukan kat ruangan komen ye. Harap-harap entri ini dapat memberi manfaat kepada semua terutamanya kepada mereka yang nak usya laptop baru. Nota Kasut New Balance: Mintak maaf, banyak guna perkataan bahasa inggeris untuk entri ni. Nak translate bahasa Malaysia kang pelik pulak bunyinya. Lepas ni saya buat review pulak eh. Tunggu~http://myfitri.com/informasi/kenapa-saya-memilih-laptop-asus/

Kenapa Memilih ASUS..????Kenapa kita harus memilih Notebook ASUS..?? 1. Kualitas barang No. 01 di dunia 2. Asus Memiliki Spesifikasi Hardware yang Mantap 3. Asus Memberikan berbagai Pilihan Produk dan sangat memahami kebutuhan User 4. Asus Memberikan Pelayanan Purna Jual yang memuaskan dengan memberikan Garansi Global Selama 24 Bulan (2 tahun).... MANTAP...BO 5. Yang Pasti harganya sangat terjangkaudan Sesuai dengan Kondisi Barangnya 6. Dan lebih utama ASUS tidak Rewel. Jadi untuk apa beli Laptop yang murah tapi nantinya "(Awas CEpat Rusak)"... Diposkan oleh Mandiri Computer di

http://mcomputerbaturaja.blogspot.com/2011/05/kenapa-memilih-asus.html

kelebihan asus - yang pasti durability gan.. awet banget gan.. produk produk nya ga pernah mengecewakan.. harga ga terlalu mahal..kan agan Photografer kalo maen photosop enak pake ini gan ! bandel pokok nya - VGA nya gan.. udah Ati HD 5470, DX 11 tuh gan.. cocok buat edit foto.. biar ga lemot gan.. - harga jual kembali gan.. masih jauh bagus asus gan.. - dingin gan.. ga panas di tangan.. so far saya maniac ASUS.. blum pernah ada masalah sama asus.. saya udah pake kurang lebih 10 taunan pake ga ada trouble.. usahakan gan Garansi Astrindo gan Lenovo menang di - Fitur nya bagus bagus gan ! kaya Veriface , jadi setiap nyalain laptop muka agan discan dulu, jadi data data aman gan.. - harga nya lebih murah gan.. - VGA nya udah G 310 gan, mantep buat gaming and design ati gan tapi masih kencengan

kekurangan nya - kata penjual nya Mobo nya sensi gan.. ga sekuat Asus..

http://www.kaskus.us/showthread.php?s=9fb4e30ece8d39f1d986cf9ccb1fd320&t=4298666core i lebih hemat listrik daripada core 2 core i hanya menggunakan 2 chips (processor dan Pch) memakan daya 38 W sedangkan core 2 menggunakan 3 chips (Processor, northbridge dan southbridge) memakan daya 50 W core i= 32nm dan core 2 = 45nm klo ane boleh suggest dari keempat laptop di atas mendink ambil Asus A42JR, ane juga mau beli itu, tapi masih bingung mau beli itu atau Dell 14R kelebihan Asus dari ketiga laptop lainnya adalah penggunaan ATI RADEON 5470(tapi denger" itu lumayan boros daya), ATI 5470 produksi baru gan... 1GB pula... selain hal diatas, garansi ASUS juga 2 taun lagi (kecuali battery hanya 1 taun)... owh ya... kamera ASUS cuma 0.3megapixel gan, kebalik kali tuh sama punya toshiba, coz toshiba kayaknya 1.3 mega pixel deh... klo dari sepengetahuan ane, hardware ASUS ok punya...

Compaq specnya emank bagus, tapi ane baca dari forum" lain, pengguna compaq banyak yang kecewa, karena belum genap setaun udah ada trouble... mendink beli HP, coz compaq itu sebenernya downgradenya dari HP.... lenovo juga lumayan bagus.... tapi ane kurang info untuk laptop jenis ini, kayaknya sih laptop lenovo tipe ini udah ada numpadnya deh (tombol angka disebelah kanan kayak keyboard kompi) untuk toshiba, temen ane ada yang pake tipe itu... bagus koq, buat main game vganya ngedukung banget..... cuma kayaknya ramnya mesti ditambah, temen ane beli dapet ram 1gb, dy akhirnya upgrade jadi 3gb(nambah 2gb).. jadi bagus gan, main game kayak Crysis aja lancar.... keypadnya juga oke punya, dibanding dengan laptop lain, keypad toshiba jenis ini mantap deh... seolah-olah kayak keramik...

PENJELASAN PROCESSOR BESERTA FUNGSI DAN GAMBARby winaajha in Uncategorized

22OKT2010 Tinggalkan sebuah Komentar

Processor sering disebut sebagai otak dan pusat pengendali computer yang didukung oleh kompunen lainnya. Processor adalah sebuah IC yang mengontrol keseluruhan jalannya sebuah sistem komputer dan digunakan sebagai pusat atau otak dari komputer yang berfungsi untuk melakukan perhitungan dan menjalankan tugas. Processor terletak pada socket yang telah disediakan oleh motherboard, dan dapat diganti dengan processor yang lain asalkan sesuai dengan socket yang ada pada motherboard. Salah satu yang sangat besar pengaruhnya terhadap kecepatan komputer tergantung dari jenis dan kapasitas processor.

Prosesor adalah chip yang sering disebut Microprosessor yang sekarangukurannya sudah mencapai Gigahertz (GHz). Ukuran tersebut adalah hitungan kecepatan prosesor dalam mengolah data atau informasi. Merk prosesor yang banyak beredar dipasatan adalah AMD, Apple, Cyrix VIA, IBM, IDT, dan Intel. Bagian dari Prosesor Bagian terpenting dari prosesor terbagi 3 yaitu :

Aritcmatics Logical Unit (ALU) Control Unit (CU) Memory Unit (MU)

Sejarah Perkembangan Mikroprocessor Dimulai dari sini : 1971 : 4004 Microprocessor Pada tahun 1971 munculah microproces

Recommended

View more >