Anatomie - sistemul nervos

  • Published on
    10-Nov-2015

  • View
    25

  • Download
    6

Embed Size (px)

DESCRIPTION

sistem nervos

Transcript

  • ANATOMIE I FIZIOLOGIE UMAN

    SISTEMUL NERVOS

    1. n structura sistemului nervos central intr:

    a) nervii cranieni;

    b) nervii spinali;

    c) encefalul;

    d) ganglionii.

    2. 2.Nu este o component a diencefalului:

    a) cerebelul;

    b) talamusul;

    c) hipotalamusul;

    d) epitalamusul.

    3. 3.Nu este o component a encefalului:

    a) mduva spinrii;

    b) trunchiul cerebral;

    c) cerebelul;

    d) diencefalul.

    4. Nu este foi meningeal:

    a) duramater;

    b) coroida;

    c) piamater;

    d) arahnoida.

    5. Substana cenuie a mduvei spinrii:

    a) este localizat la exterior;

    b) conine prelungirile neuronilor;

    c) are forma literei H;

    d) este fragmentat n nuclei.

    6. Nu este o component a trunchiului cerebral:

    a) mezencefalul;

    b) diencefalul;

    c) puntea lui Varolio;

    d) bulbul rahidian.

  • 7. Nervii cranieni nu pot fi:

    a) micti;

    b) motori;

    c) efectori;

    d) senzitivi.

    8. Nervii cranieni sunt n numr de:

    a) 21 perechi;

    b) 31 perechi;

    c) 13 perechi;

    d) 12 perechi.

    9. Nervii spinali sunt n numr de:

    a) 21 perechi;

    b) 31 perechi;

    c) 13 perechi;

    d) 12 perechi.

    10. Ganglionii nervoi nu pot fi:

    a) limfatici;

    b) spinali;

    c) cranieni;

    d) vegetativi.

    11. Neuronii nu pot fi:

    a) senzitivi;

    b) motori;

    c) efectori;

    d) de asociaie.

    12. Nu sunt componente ale neuronului:

    a) corpul celulular;

    b) axonul;

    c) dendritele;

    d) sinapsele.

    13. Excitabilitatea unui neuron reprezint proprietatea:

    a) de a nu raspunde la aciunea unui stimul;

    b) de a conduce influxul nervos;

    c) de a forma sinapse;

  • d) de a rspunde la aciunea unui stimul.

    14. Conductibilitatea unui neuron reprezint proprietatea:

    a) de a nu rspunde la aciunea unui stimul;

    b) de a conduce influxul nervos;

    c) de a forma sinapse;

    d) de a rspunde la aciunea unui stimul.

    15. Substana alb a mduvei spinrii este:

    a) localizat la interior;

    b) format din corpii neuronilor;

    c) organizat n 3 perechi de cordoane: posterioare, laterale, anterioare;

    d) organizat n 3 perechi de coarne: posterioare, laterale, anterioare.

    16. Trunchiul cerebral este situat:

    a) n continuarea mduvei spinrii;

    b) n canalul vertebral;

    c) deasupra emisferelor cerebrale;

    d) la partea superioar a diencefalului.

    17. Emisferele cerebrale mai poart i denumirea de:

    a) creierul mic;

    b) creierul mare;

    c) creierul intermediar;

    d) creierul mijlociu.

    18. Lichidul cefalorahidian se gsete:

    a) ntre piamater i arahnoid;

    b) n afara dureimater;

    c) ntre arahnoid i duramater;

    d) sub piamater.

    19. Membrana ce intr n alctuirea meningelor cerebrospinale ce protejeaz sistemul nervos

    central, situat median, poart denumirea de:

    a) duramater;

    b) piamater;

    c) arahnoida;

    d) alantoida.

  • 20. Mduva spinrii:

    a) ocup n ntregime canalul vertebral;

    b) se termin cu filum terminale;

    c) este acoperit de meningele spinale;

    d) prezint dou intumescene (umflturi) care se formeaz postnatal.

    21. Mduva spinrii are forma:

    a) piramidal;

    b) de trunchi de piramid;

    c) sferic;

    d) cilindric.

    22. Substana alb a mduvei spinarii este formata din:

    a) prelungirile neuronilor;

    b) corpii neuronilor;

    c) neuroni;

    d) ganglioni spinali.

    23. Substana cenuie a mduvei spinrii este format din:

    a) prelungirile neuronilor;

    b) corpii neuronilor;

    c) neuroni;

    d) ganglioni vegetativi.

    24. Numrul perechilor de nervi spinali cervicali este:

    a) 1;

    b) 5;

    c) 8;

    d) 12.

    25. Numrul perechilor de nervi spinali toracali este:

    a) 1;

    b) 5;

    c) 8;

    d) 12.

    26. Numarul perechilor de nervi spinali lombari este:

    a) 1;

  • b) 5;

    c) 8;

    d) 12.

    27. Numarul perechilor de nervi spinali sacrali este:

    a) 1;

    b) 5;

    c) 8;

    d) 12.

    28. Numarul perechilor de nervi spinali coccigieni este:

    a) 1;

    b) 5;

    c) 8;

    d) 12.

    29. Coarnele anterioare medulare conin neuroni:

    a) somatomotori;

    b) de asociaie;

    c) somatosenzitivi;

    d) viscerosenzitivi.

    30. Coarnele posterioare medulare conin neuroni:

    a) somatosenzitivi;

    b) intercalari;

    c) viscerosenzitivi;

    d) visceromotori.

    31. Din punct de vedere funcional sistemul nervos cuprinde:

    a) sistemul nervos somatic;

    b) sistemul nervos vegetativ parasimpatic;

    c) sistemul nervos vegetativ simpatic;

    d) toate variantele de mai sus.

    32. Mduva spinrii ocup canalul vertebral de la vertebra C1 pn la vertebra:

    a) T 12;

    b) L2;

    c) L5;

    d) S2.

  • 33. Neuronii visceromotori din mduva spinrii se afl n:

    a) coarnele anterioare;

    b) coarnele posterioare;

    c) coarnele laterale;

    d) substana alb.

    34. Filum terminale continu mduva spinrii de la vertebra:

    a) L2;

    b) T12;

    c) S1;

    d) L5.

    35. Ganglionii nervoi sunt formai din:

    a) axonii neuronilor;

    b) dendritele neuronilor;

    c) aglomerri de corpi neuronali;

    d) substana alb.

    36. Prelungirile neuronilor sunt:

    a) sinapsele;

    b) corpii tigroizi;

    c) corpusculii Nissl;

    d) dendritele i axonii.

    37. Este o proprietate a neuronului:

    a) contractilitatea;

    b) elasticitatea;

    c) extensibilitatea;

    d) conductibilitatea.

    38. Sistemul nervos somatic:

    a) integreaza organismul n mediul su de via;

    b) coordoneaz activitatea organelor interne;

    c) are dou componente: simpatic i parasimpatic;

    d) asigur creterea i dezvoltarea organismului.

    39. Sistemul nervos vegetativ:

    a) are dou componente: sistemul nervos central i sistemul nervos periferic;

    b) are dou componente: sistemul nervos somatic i sistemul nervos central;

    c) coordoneaz activitatea organelor interne n condiii neobinuite, periculoase;

  • d) are dou componente: simpaticul i parasimpaticul.

    40. Sistemul nervos vegetativ simpatic coordoneaz:

    a) numai activitatea inimii;

    b) activitatea organelor interne n condiii neobinuite, periculoase;

    c) activitatea organelor interne n condiii obinuite de via;

    d) activitatea muchilor scheletici.

    BAREM - SISTEMUL NERVOS

    1c, 2a, 3a, 4b, 5c, 6b, 7c, 8d, 9b, 10a, 11c, 12d, 13d, 14b, 15c, 16a, 17b, 18a, 19c, 20c, 21d, 22a,

    23b, 24c, 25d, 26b, 27b, 28a, 29a, 30a, 31d, 32b, 33c, 34a, 35c, 36d, 37d, 38a, 39d, 40b.

    SISTEMUL ENDOCRIN

    1. Hipofiza este localizat:

    a) la baza creierului;

    b) la baza gatului;

    c) posterior fata de stern;

    d) sub diafragm.

    2. Tiroida este localizata:

    a) la baza creierului;

    b) la baza gatului;

    c) la baza cerebelului;

    d) sub diafragm.

    3. Pancreasul este localizat:

    a) in cutia toracica;

    b) in mucoasa tubului digestiv;

    c) posterior fata de stern ;

    d) in curbura duodenului,retroperitoneal.

    4. Pancreasul secreta hormonul:

    a) vasopresina;

  • b) ocitocina;

    c) tiroxina;

    d) glucagon.

    5. Pancreasul secreta hormonul:

    a) melatonina;

    b) insulina;

    c) prolactina;

    d) hormon antidiuretic.

    6. Adenohipofiza secreta hormonul:

    a) insulina;

    b) glucagon;

    c) ocitocina;

    d) somatotrop.

    7. Hormonul adenocorticotrop stimuleaza activitatea:

    a) corticosuprarenalelor;

    b) adenohipofizei;

    c) pancreasului;

    d) tiroidei.

    8. Este un neurohormon :

    a) hormonul antidiuretic (ADH);

    b) insulina;

    c) prolactina;

    d) hormonul somatotrop;

    9. Stimuleaza cresterea oaselor:

    a) prolactina;

    b) vasopresina;

    c) hormonul luteinizant;

    d) hormonul somatotrop.

    10. Neurohormonii sunt transportati din hipotalamus in neurohipofiza prin:

    a) limfa;

    b) tractul hipotalamo-hipofizar;

    c) hipofiza anterioara;

    d) sistemul vascular port-hipofizar.

  • 11. Insulina:

    a) determina cresterea glicemiei;

    b) stimuleaza secretia lactate;

    c) stimuleaza contractia musculaturii netede;

    d) are efect hipoglicemiant.

    12. Din neurohipofiza se descarca in sange:

    a) prolactina;

    b) somatotropul;

    c) ocitocina;

    d) insulina.

    13. Glanda endocrina localizata in saua turceasca a osului sfenoid:

    a) hipofiza;

    b) tiroida;

    c) pancreasul;

    d) epifiza.

    14. Se mai numeste si creier endocrin:

    a) tiroida;

    b) pancreasul;

    c) ovarul;

    d) hipofiza.

    15. Actioneaza in directa legatura cu hipotalamusul:

    a) tiroida;

    b) pancreasul;

    c) ovarul;

    d) hipofiza.

    16. Se afla in regiunea inghinala, in scrot:

    a) tiroida;

    b) testiculele;

    c) pancreasul;

    d) hipofiza.

    17. Secreta hormoni gonadotropi:

    a) gonadele;

    b) hipofiza;

    c) ovarul;

  • d) testiculele.

    18. Este un hormon care stimuleaza reabsorbtia apei in tubii uriniferi:

    a) hormonal antidiuretic;

    b) glucagonul;

    c) adrenalina;

    d) prolactina.

    19. Stimuleaza secretia lactata in sarcina:

    a) adenohipofiza;

    b) prolactina;

    c) ocitocina;

    d) testosteronul.

    20. Stimuleaza contractia musculaturii uterului in momentul nasterii:

    a) prolactina;

    b) testosteronul;

    c) tiroxina;

    d) ocitocina.

    21. Se mai numeste si vasopresina:

    a) testosteronul;

    b) glucagonul;

    c) hormonul antidiuretic;

    d) ocitocina.

    22. Este implicat in pigmentarea pielii:

    a) MSH;

    b) ACTH;

    c) FSH;

    d) STH.

    23. Nu este un hormon secretat de hipofiza:

    a) prolactina;

    b) tiroxina;

    c) TSH;

    d) STH.

    24. Nu este un hormon secretat de hipofiza anterioara:

    a) antidiuretic;

  • b) prolactina;

    c) somatotrop;

    d) adenocorticotrop.

    25. Ocitocina:

    a) stimuleaza cresterea oaselor;

    b) controleaza activitatea gonadelor;

    c) stimuleaza contractia musculaturii netede a uterului;

    d) stimuleaza activitatea tiroidei.

    26. Tiroxina:

    a) intensifica oxidarile celulare;

    b) este secretata de pancreas;

    c) are rol in pigmentarea pielii;

    d) stimuleaza secretia de hormon tireotrop.

    27. Hormonii nu sunt :

    a) produsi de secretie ai glandelor endocrine;

    b) varsati direct in sange sau limfa;

    c) biocatalizatori;

    d) secretati de glande exocrine.

    28. Sistemul port hipofizar se afla:

    a) intre hipofiza si hipotalamus;

    b) intre lobii hipofizei;

    c) intre lobii tiroidei;

    d) intre hipofiza si tiroida.

    29. Este glanda cu secretie interna:

    a) glanda salivara sublinguala;

    b) ficatul;

    c) tiroida;

    d) glanda sebacee.

    30. Este o glanda alcatuita din doi lobi:

    a) hipofiza;

    b) pancreasul;

    c) ovarul;

    d) tiroida.

  • 31. Nu este glanda cu secretie endocrina:

    a) ficatul;

    b) tiroida;

    c) hipofiza;

    d) ovarul;

    32. Se varsa in sange produsii de secretie ai:

    a) tiroidei;

    b) glandelor salivare;

    c) ficatului;

    d) glandelor sudoripare.

    33. Este unul dintre hormonii care controleaza activitatea gonadelor:

    a) hormonul luteinizant;

    b) insulina;

    c) glucagonul;

    d) somatotropul.

    34. Activitatea corticosuprarenalelor este stimulata de un hormon secretat de :

    a) tiroida;

    b) pancreas;

    c) ovare;

    d) hipofiza.

    35. Glandele suprarenale sunt situate la polul apical al:

    a) stomacului;

    b) ficatului;

    c) rinichilor;

    d) ovarelor.

    36. Corticosuprarenalele nu secreta:

    a) adrenalina;

    b) aldosteron;

    c) sexosteroizi;

    d) glucocorticoizi.

    37. Este un hormon secretat de medulosuprarenala:

    a) insulina;

    b) adrenalina;

    c) tiroxina;

  • d. cortizolul.

    38. Hormonii sexosteroizi stimuleaza:

    a) secretia endocrina a glandelor sexuale;

    b) secretia exocrina a glandelor sexuale;

    c) producerea de hormoni gonadotropi;

    d) dezvoltarea caracterelor sexuale secundare.

    39. Ovarul endocrin produce:

    a) ovule;

    b) progesteron;

    c) hormoni sexosteroizi;

    d) prolactina.

    40. Hormonii glucocorticoizi sunt reprezentati de:

    a) cortizol;

    b) glucagon;

    c) aldosteron;

    d) insulina.

    BAREM DE NOTARE GRILE SISTEM ENDOCRIN

    1. a

    2. b

    3. d

    4. d

    5. b

    6. d

    7. a

    8. a

    9. d

    10. b

    11. d

    12. c

    13. a

    14. d

    15. d

    16. b

    17. b

    18. a

  • 19. b

    20. d

    21. c

    22. a

    23. b

    24. a

    25. c

    26. a

    27. d

    28. a

    29. c

    30. d

    31. a

    32. a

    33. a

    34. d

    35. c

    36. a

    37. b

    38. d

    39. b