E Business & E Commerce

  • Published on
    11-Apr-2016

  • View
    24

  • Download
    0

Embed Size (px)

DESCRIPTION

E-Business and E-Commerce

Transcript

<p>E-Business &amp; E-Commerce far sht biznesi elektronik (e-business) ?Biznesi elektronik mund t prkufizohet si vnia n prdorim e shrbimve t internetit n nj rrjet dhe fuqizimi i proceseve t biznesit, tregtis elektronike, komunikimit organizativ dhe bashkpunues brenda nj kompnanie dhe me klientt e saj, furnitort, dhe aktorve t tjer. Biznesi elektronik shfrytzon shrbimet e internetit, intranetit, extranetit dhe llojeve te tjera t internetit pr t ndihmuar proceset e tij tregtare. far sht tregtia elektronike (e-commerce) ? Tregtia elektronike ka t bj me procesin e blerjes dhe shitjes, marketingut dhe shrbimit t produkteve t ndryshme nprmjet shfrytzimit t rrjetit kompjuterik. Duke qen se biznesi elektronik (e-business) prfshin proceset e transaksioneve midis furnitorve dhe klientve ather sht e natyrshme q t kemi nj bashkrendim veprimesh dhe me tregtin elektronike (e-commerce).</p> <p>Edhe pse termat e-business dhe e-commerce shpesh prdoren si sinonime pr njera tjetrn, dallimi ndrmjet tyre qndron gjersisht n proceset e e-business, i cili prfshin transaksionet e brendshme brenda nj organizate. Kto prfshijn transaksionet apo veprimet q lidhen me prokurimin, logjistikn, menzxhimin e zinxhirit furnizues, pagesat, kontrollin e aksioneve dhe ndjekja e rendit. M konkretisht e-commerce mund t konceptohet si nj nnbashksi e e-business. Dhe kur kto dy koncepte prputhen me njra tjetrn ather jemi duke iu referuar veprimtarive t blerjeve dhe shitjeve t produkteve dhe shrbimeve. </p>