Efiçienca e energjisë në Kosovë

 • View
  222

 • Download
  5

Embed Size (px)

Transcript

 • Efiienca e energjis n Kosov

  2012/04

  Analiz e kornizs ligjore dhe zbatueshmris s saj

 • Hulumtimi pr kt studim sht realizuar n kuadr t programit t Qeverisjes

  Demokratike q prkrahet nga Ambasada Britanike n Prishtin dhe programit pr

  Zhvillim t Qndrueshm q prkrahet nga Fondi i Vllezrve Rockefeller.

  Autor: Dardan Abazi, Darsei Canhasi, Burim Ejupi dhe Rinora

  Gojani

  Redaktor: Krenar Gashi

  Katalogimi n botim (CIP) Biblioteka Kombtare dhe Universitare e Kosovs 62-531.9:34(496.51) 621.3.095:34(496.51) Efiienca e energjis n Kosov : analiz e kornizs ligjore dhe zbatueshmris s saj 2012/04 / Dardan Abazi...[et al.]. Prishtin : Instituti pr Politika Zhvillimore, 2012. - 24 f. ; 30 cm. ISBN 978-9951-627-03-0

  Botim i Institutit pr Politika Zhvillimore (INDEP). T

  gjitha t drejtat jan t rezervuara. Asnj pjes e ktij botimi

  nuk guxon t riprodhohet, t ruhet n ndonj sistem t t dhnave apo t transmetohet, n asnj form apo mnyr,

  pa plqim paraprak nga botuesi. Botimi mund t

  shprndahet n form elektronike, por vetm n trsi dhe

  vetm pr qllime jokomerciale.

 • PRMBAJTJA

  1. HYRJE ............................................................................................................................................................. 4

  2. INFORMATA T PRGJITHSHME ........................................................................................................ 7

  3. POLITIKAT PR RRITJEN E EFIIENCS S ENERGJIS ........................................................... 9

  3.1. Ligji i Kosovs pr Efiiencn e Energjis ............................................................................................ 11

  3.1.1 Zbatimi i Ligjit pr Efiiencn e Energjis ................................................................................... 13

  4. ANALIZ KRAHASUESE E LIGJIT PR EFIIENCN E ENERGJIS S KOSOVS ME

  SHTETET E RAJONIT .................................................................................................................................. 14

  5. PRFUNDIMET ......................................................................................................................................... 20

  6. REKOMANDIMET .................................................................................................................................... 23

  7. ANEKSET .................................................................................................................................................... 25

  file:///C:/Users/AZTECH/Desktop/INDEP/INDEP%202012/1%20Publications/Analiza%20e%20Eficiences%20se%20Energjise/ALB/Analiza%20per%20Eficiencen_DC_8oct_TrackChanges.docx%23_Toc337546225

 • 3

  SHKURTESAT

  AKEE Agjencia e Kosovs pr Efiiencn e Energjis

  BE Bashkimi Evropian

  INDEP Instituti pr Politika Zhvillimore

  KEK Korporata Energjetike e Kosovs

  KOSTT Operatori i Sistemit t Transmisionit dhe t Tregut

  KTOE Kiloton naft ekuivalente

  MTOE Megaton naft ekuivalente

  MZHE Ministria e Zhvillimit Ekonomik

  TKE Traktati i Komunitetit t Energjis

  TOE Ton naft ekuivalente

  ZRRE Zyra e Rregullatorit t Energjis

 • 4

  1. HYRJE

  Energjia dhe burimet e mjaftueshme t energjis prbjn nj nga sfidat m t mdha t

  civilizimit njerzor, e sidomos t vendeve n zhvillim. Mungesa e burimeve t mjaftueshme t

  energjis dhe kapitalit pr ti shfrytzuar ato burime, ka ngritur nevojn pr shfrytzim sa m

  efiient t sasis ekzistuese t energjis. Kto shqetsime i shtohen problemeve t ngritjes s

  sasis t dioksidit t karbonit (CO2) t emetuar n atmosfer, nj problem i identifikuar global.

  Duke i pasur parasysh kto sfida, efiienca e energjis shihet si nj metod e mir pr t

  reduktuar dhe pr t vn nn kontroll nxitimin enorm n shfrytzimin e energjis.

  Shtetet dhe organizatat ndrkombtare prmes marrveshjeve t ndryshme, kan br hapa t

  rndsishm n drejtim t uljes s nivelit t konsumit global t energjis. Protokolli i Kyotos i

  vitit 1998 pr Konventn Korniz t Kombeve t Bashkuara mbi Ndryshimet Klimatike,

  prcakton q do shtet duhet t marr masa pr t rritur efiiencn e energjis n nivelin

  kombtar.1 Si rezultat, n drejtim t prmbushjes s ktyre objektivave pr efiiencn e energjis

  kan filluar t merren masa n shum vende t bots.

  Efiienca e energjis sht nj fush e gjer dhe nj objektiv jo i leht pr tu arritur, q

  nnkupton uljen e konsumit t energjis n nj territor t caktuar. Q nga baza ligjore, gjendja

  teknike e rrjetit e deri tek sjellja e konsumatorve, efiienca sht rezultat i shum faktorve. Ajo

  nnkupton t gjitha veprimet dhe aktivitetet q rezultojn me uljen e sasis s energjis t

  nevojshme pr ofrimin e nj shrbimi (nxehja, ndriimi, etj) ose mundsimi i nj aktiviteti.2

  Tregues i nivelit t efiiencs s energjis konsiderohet sasia e konsumuar e energjis n vit n

  krahasim me nivelin e bruto produktit vjetor pr kok banori (GDP).3 Nj krahasim i till

  mundson vlersimin e sasis s energjis s harxhuar pr totalin e prodhimeve n vend, duke

  paraqitur gjendjen e efiiencs n nj vend.

  Politika t shumta publike hartohen me qllim t rritjes s nivelit t kursimit t energjis.

  Investimet n aspektin teknik, masat stimuluese, informimi dhe vetdijesimi n kt fush jan

  pikat kryesore n rritjen e efiiencs. Investimet teknike n funksion t prodhimit dhe

  distribucionit efiient t energjis jan t nj rndsie t madhe n nj koh kur shum shtete

  humbasin sasi t mdha t energjis gjat procesit t shprndarjes.

  1 Organizata e Kombeve t Bashkuara. Protokolli i Kyotos, Konventa Korniz e Kombeve t Bashkuara pr Ndryshimin Klimatik. (1998) 2 Kshilli Botror i Energjis. Efienca e Energjis: Nj Plan pr Sukses. (2010). (Anglisht) 3 Ibid.

 • 5

  Investimet n efiiencn e energjis n Kosov, sikurse edhe gjith investimet tjera n prgjithsi,

  kan munguar pr gati dy dekada gjat kohs s represionit. Shkatrrimet q i jan br Kosovs

  gjat lufts s fundit bn q shoqria kosovare ti rreket nj rindrtimi t shpejt dhe t

  fuqishm. Pr shkak t zhvillimeve gjeopolitike, lufts dhe probleme t shumta ekonomike,

  Kosova besohet t jet e fundit nga vendet e rajonit sa i prket efiiencs s energjis.

  Banka Botrore disponon tabeln me t dhnat mbi humbjet e energjis n rrjetin e transmisionit

  dhe distribucionit pr shtete t ndryshme. N ato tabela shihet se edhe pse trendet jan n rnie,

  prap se prap humbjet gjat transmisionit dhe distribucionit mbesin t mdha. Humbjet teknike

  mbesin nj problem serioz edhe pr Kosovn.

  Shumica absolute e energjis n Kosov shpenzohet pr nevoja rezidenciale.4 Shumica absolute e

  shtpive n Kosov, prfshir ktu ndrtimet e vjetra por edhe ato t reja, nuk jan efiiente. Pr

  m shum, nj shumic e madhe e shtpive dhe banesave n Kosov prdorin energjin elektrike

  pr ngrohje, gj q e bn efiiencn e energjis t jet n nj nivel alarmant t ult. Autoritetet e

  Kosovs kan filluar planifikimin dhe hartimin e politikave publike sa i prket efiiencs n

  mnyr t mbrapsht, duke u nisur m shum nga krkesat q bhen nga Bashkimi Evorpian,

  sesa nga baza themelore e nevojs pr efiienc.

  Baza ligjore me t ciln Kosova sht prpjekur t rregulloj fushn e efiiencs s energjis ka

  filluar me Ligjin pr Energji Nr. 2004/8 n vitin 2004. Kjo korniz ligjore ka vazhduar me Ligjin

  pr Energjin Elektrike Nr. 03/L201, Ligji pr Rregullatorin e Energjis Nr. 03/L-185 dhe Ligji

  pr Energjin Nr. 03/L-184 q e shfuqizon dhe zvendson ligjin e vitit 2004. Ligji m i

  rndsishm, Ligji pr Efiiencn e Energjis, tenton t definoj n mnyr m specifike rolin

  dhe kompetencat e institucioneve si dhe sht qensor pr krijimin e bazs institucionale pr

  efiiencn e energjis. Sidoqoft, ligji pr efiiencn e energjis plotsohet edhe nga planet,

  strategjit, udhzimet dhe rregulloret e ndryshme q burojn nga ministria e linjs dhe

  institucionet tjera prgjegjse.

  Instituti pr Politika Zhvillimore (INDEP) ka monitoruar zbatimin e Ligjit pr Efiienc t

  Energjis. Nga analizimi i dokumenteve dhe t dhnave rezulton se t gjitha dokumentet zyrtare

  mundohen t prmbushin krkesat e dala nga Direktiva e Bashkimit Europian (BE) 2006/032

  mbi Efiiencn e Energjis. Zbatimi i tyre sht nj gj krejt tjetr, ku pr shkak t mungess s

  ciklit pr krijim t politikave, ligji nuk sht duke u zbatuar plotsisht. Sidoqoft, sfida t reja n

  fushn legjislative jan duke u shfaqur meq Bashkimi Evropian sht n fazn finale t miratimit

  4 Ekspertt vlersojn se mbi 80% t energjis shpenzohet pr nevoja amvisrie

 • 6

  t Direktivs 2011/0172 e cila ka parapar objektiva m t larta n fushn e efiiencs s

  energjis.

  Ky publikim analizon trthorazi dhe shkarazi elementet e politiks publike sa i prket efiiencs

  s energjis. Qllimi i publikimit sht t v n dukje problemet e ktyre elementeve duke hapur

  rrug pr studime tjera, m t thella, sa i prket prmirsimit t prgjithshm t politiks publike

  n kt sfer. Publikimi pasqyron gjendjen e tanishme kryesisht n aspektin ligjor por edhe at

  praktik t efiiencs, me qllim q t ndihmoj institucionet relevante n ndryshimin e politikave

  dhe marrjen e masave shtes n drejtim t arritjes s efiiencs s energjis. Fokus i veant i

  punimit sht aspekti legjislativ, ku analizohen Ligji pr Efiiencn e Energjis dhe Plani i Par

  Afat-Mesm i Veprimit i Kosovs pr Efiiencn e Energjis 2010-2012.

  Gjat prgatitje