Kek Marble Kek Marble

  • Published on
    05-Sep-2015

  • View
    235

  • Download
    0

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Kek MarbleKek MarbleKek Marble

Transcript

<p>KEK MARBLE (2) </p> <p>Bahan-bahannya: 8 biji telur (gunakan 7 putihnya) 12 oz mentega 9 oz gula halus 10 oz tepung Hong Kong 5 sudu besar susu pekat manis 3 sudu besar serbuk koko (cairkan dgn 4-5 sudu air panas), sejukkan 1 sudu teh baking powder 1 sudu teh serbuk vanilli </p> <p>PERATURANNYA Tepung dan baking powder diayak terlebih dahulu.</p> <p>Kuning telur diasingkan dari putihnya. </p> <p>Mentega, susu dan vanilli dikacau/pukul hingga kembang. Ketepikan. </p> <p>Pukul putih telur hingga kembang sambil masukkan gula sedikit-sedikit hingga habis. Masukkan kuning telur sebiji-sebiji dan terus pukul hingga sebati. Satukan adunan mentega dan putih telur. Kacau rata-rata dan bahagikan kepada 2 bahagian. </p> <p>Satu dibiarkan plain dan yang satu lagi dibubuh koko. Siapkan loyang (10"x10") yang telah dialas kertas dan disapu mentega. Tuang adunan satu senduk plain, diikuti satu senduk koko. Buatlah begini hingga selesai adunan. Bakar di dalam oven dgn suhu 180 darjah Celsius selama kira-kira 45 minit hingga 50 minit atau hingga masak.Kek Pisang Marble Susu 2 cawan tepung gandum1 cawan gula1/2 cawan minyak masak1/2 cawan susu segar4 biji pisang yang ranum1 sudu kecil baking powder1/2 sudu kecil soda bikarbonatsecubit garamsedikit esen vanila3 biji telursedikit coklat emulco ataupun serbuk kokoCara-caranya1. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat, selepas itu, lenyek pisang dan campur sedikit dengan garam, ketepikan, kemudian, pukul telur bersama gula hingga kembang.2. Setelah adunan telur sudah kembang, masukkan pisang yang telah dilenyek tadi bersama minyak masak, kacau sebati, selepas itu masukan tepung sedikit demi sedikit dan masukkan pula susu segar dan esen vanila, kacau sebati menggunakan spatula atau senduk kayu.3. Ambil kira-kira 2 senduk adunan kek, dan campurkan dengan coklat emulco atau serbuk koko, kacau sebati dan ketepikan. Curah baki adunan kek pisang di dalam acuan bulat, kemudian curah pula adunan coklat, lorekkan perlahan dengan menggunakan garpu, bakar kek pada suhu 170 darjah celcius selama 60 minit, setelah siap di bakar, sejukkan atas redai Kek Pisang Lembap -Sedap sangatBahan-Bahan : 250 g mentega 2 cawan gula4 biji telur1/2 sudu teh garam halus1 sudu teh vanilla 3 sudu besar susu cair (sejat) </p> <p>3 cawan pisang yg dilecek </p> <p>2 cawan tepung (diayak) 1 sudu teh bic of soda1 sudu teh baking powder Kacang walnut, macadamia,pecan (optional) Cara : </p> <p>1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.2. Masukkan telur sebiji sebiji sambil terus pukul. Kemudian masukkan, vanilli, susu dan garam. Kacau rata.3. Selepas tu, masukkan pisang lecek tadi dan gaul. 4. Akhir sekali, masukkan tepung lalu digaul hingga sebati.5. Bakar di dalam ketuhar yg telah dipanaskan pd suhu 180 C utk selama 45-50 minit atau sehingga masak. </p> <p>Note: saya kurangkan gula sedikit -sebab pisang dah manis - tapi rasanya ok jugak.Kek Span Vanilla Resepi Chef Syazwani Bt Ahmad </p> <p>Bahan bahan :</p> <p>4 biji Telur 125 gm Gula Kastor </p> <p>125 gm Tepung Serbaguna ( superfine) </p> <p>50 ml Air </p> <p>60 gm Majerin cair </p> <p>12 gm Ovelette </p> <p> tsp Baking powder </p> <p>1 tsp vanilla essence </p> <p>Cara Penyediaan: </p> <p>1. Putar kesemua bahan ( malainkan majerin cair ) selama 8-10 minit dengan mesin pemutar </p> <p>2. Masukkam mejerin cair perlahan-lahan dan kacau hingga sebati ( jgn kacau terlalu lama span akan berminyak ) </p> <p>3. Tuang adunan kedalam tin pembakar yang telah di lenserkan dengan majerin dan taburkan sedikit tepung. Untuk tidak melekat. </p> <p>4. Bakar dalam ketuhar bersuhu 190c atau gunakan gas nbr 5 selama 15-20 minit.</p> <p>Kek coklat moist</p> <p>bahanya:bahan A2 1/2 tepung gandum 1 cawan serbuk koko vanhoutern1 1/2 s.k soda bicabonat</p> <p>bahan B;4 biji telur 2 biji telur kuning1 1/2 cawan airbahan c;1 1/4 cawan mentega2 cwn gula halusemelco coklat ikut suka..1 s.teh</p> <p>caranya;-ayak bahan A-campurkan semua bahan B kacau perlahan.-pukul bahan c sehingga kembang-masukan bahan A &amp; bahan b kedlm butter yg sedang di puluk mengunakan mixer sedikit berselang seli sehingga habis..-gris loyang bersaiz sederhana..masukan bancuhan adunan tadi..-bakar dlm suhu 180 selama 1 jam..api ats bawah..</p> <p>utk topping;200 gm coklat masak2 sudu besar susu pekat6 sudu besar aur panas..masak secara double boiler..Chocolate Moist Cup Cake</p> <p>Bahan-bahan:</p> <p>300 gm butter</p> <p>300 gm tepung gandum300 gm gula kaster350 gm air sejuk85 gm serbuk coklat/koko1 1/2 sudu teh soda bikarbonat1 1/2 sudu teh esen vanilla4 biji telur (kuning+putih)2 biji kuning telur sahaja</p> <p>Topping:1 tin susu pekat1/2 cawan serbuk coklat/ koko1/3 cawan minyak jagung1 1/2 sudu teh esen vanilla</p> <p>Cara membuatnya:1. Masukkan butter dan gula kaster. Kemudian pukul sehingga sebati.2. Selepas tu masukkan telur satu persatu (4 biji telur yang lengkap dan 2 biji kuning telur sahaja) dan pukul lagi sehingga kembang dan sebati. Seperti gambarajah di bawah</p> <p>Resepi Kek Coklat Basah Sumber : K.Liza (tq K.Liza.... Simple cheese cake </p> <p>Created on : 08-06-2006 </p> <p>Print </p> <p>E-mail kepada kawan </p> <p>Tulis Laporan </p> <p>317Share </p> <p>Bahan-bahan ( 18 cm )</p> <p> 250g cream cheese </p> <p> 200cc/ml fresh cream/plain yogurt </p> <p> 2 sudu besar jus lemon </p> <p> 3 sudu besar tepung gandum </p> <p> 2 biji telur </p> <p> 90g gula </p> <p>Cara-cara </p> <p>1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper) </p> <p>2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream </p> <p>3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit </p> <p>4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus. </p> <p>5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap. </p> <p>6. KEK KUKUS BUAH-BUAHAN BASAHSumbangan: Makcik Diana</p> <p>Bahan-bahannya600 gram tepung gandum300 gram gula halus5 biji telur - GRADE A - besar (kalau GRADE B - 8 biji)2 1/2 buku (625 gram) mentega Golden Churn/ SCS1 kotak (500 gram) buah-buahan campuran2 sudu teh bicarbonate of soda1 1/2 sudu teh cream of tartar (tak payah gunakan)1 sudu teh esen vanillasedikit pewarna coklat (sarsaparilla liquid brown)</p> <p>2 cawan gula, untuk dibuat gula hanguskertas kuihaluminium foil</p> <p>Cara-caranya1. Panaskan air dalam kukusan terlebih dahulu. Tepung gandum 600 gram, ambil sedikit dan gaulkan dengan campuran buah-buahan, gaul rata untuk salutkan tepung dengan buah-buahan. Ini akan dapat mengelakkan buah-buahan dari mendak ke dasar kek sewaktu ia dikukus.2. Tepung gandum, bicarbonate of soda dan cream of tartar diayak. Ketepikan.</p> <p> HYPERLINK "http://i85.photobucket.com/albums/k80/drecipetiquette/KekKukusBuah2-EsenVanillaPewarna.jpg" </p> <p>3. Menggunakan whisk tangan, pukul mentega, gula sehingga kembang dan sebati. Masukkan esen vanilla dan pewarna coklat sarsaparilla brown liquid dan pukul dengan kacau dengan tangan sehingga ia sebati.</p> <p>7. </p> <p>Rupa adunan setelah digaul sebati dengan telur</p> <p>8. 4. Masukkan telur satu persatu dan pukul dengan tangan agak-agak sudah sebati sudah mencukupi, berhenti. Bila masukkan telur tidak boleh terlalu dipukul ini akan mengakibatkan kek kukus nanti kering. Jadi memadai dengan telur dimasukkan satu persatu dan bergaul sebati dengan adunan mentega.</p> <p>9. Rupa adunan setelah digaul sebati dengan tepung</p> <p>10. </p> <p>5. Masukkan tepung yang telah diayak kedalam adunan, gunakan spatula atau senduk plastik dan kaup balikkan satu pusing arah sehingga tepung bergaul sebati dengan adunan telur. Jangan terlalu menggaul adunan tepung, cukup dengan pusing kaup balik sehingga tepung sebati.</p> <p>11. Rupa gula hangus yang telah dicairkan</p> <p>Rupa adunan setelah dimasukkan gula hangus. Jangan risau jika gula hangus tidak sebati dengan adunan tepung nanti kalau sudah dikukus ia akan larut dan cair.</p> <p>12. </p> <p>6. Menggunakan periuk non-stick yang ada handle, masak 2 cawan gula dan dengan api yang kecil masak gula sehingga ia cair dan bertukar warna coklat dan berbuih. Hati-hati gula hangus ni panas. Sewaktu gula hangus panas, ia akan cair dan bila ia sejuk selalunya ia akan keras jadi sewaktu ia panas tuang kedalam adunan tepung dan kacau menggunakan senduk kayu (jangan pakai spatula plastic nanti cair) dengan cepat sehingga adunan sebati. Boleh minta pertolongan seseorang untuk tolong tuangkan gula panas jika anda rasa kekok membuat sendiri.7. Akhir sekali, masukkan campuran buah-buahan dan kaup balik adunan, jangan terlalu digaul cukup hanya bila buah-buahan bergaul rata. Ini untuk menggelakkan buah-buahan mendap kedasar kek bila ia dikukus.</p> <p> HYPERLINK "http://i85.photobucket.com/albums/k80/drecipetiquette/KekKukusBuah10-Tutupdenganaluminium.jpg" </p> <p>8. Alaskan kertas kuih didalam loyang dan sapukan dengan mentega dan salutkan dengan tepung. Kemudian tuang adunan tepung kedalam loyang dan pastikan air kukusan telah mendidih dan tutup loyang dengan aluminium foil dan kukuslah selama 4 jam. Masa mengukus boleh dikurangkan jika mahu tapi untuk kek tahan lebih lama kukuslah selama 4 jam.</p> <p>KEK KUKUS BUAH-BUAHAN LEMBABSumbangan: Makcik Diana</p> <p>Bahan-bahannya1 tin (16oz) mentega Golden Churn600 gram tepung gandum400 gram campuran buah-buahan2 cawan gula halus6 biji telur2 sudu teh bicarbonate of soda2 sudu teh cream of tartar (tak payah gunakan)1 sudu teh esen vanillasedikit pewarna coklat (sarsaparilla liquid brown)kertas kuihaluminium foil</p> <p>Untuk Gula Hangus2 cawan gula1/2 cawan air</p> <p>Cara-caranya1. Panaskan air dalam kukusan terlebih dahulu. Tepung gandum 600 gram, ambil sedikit dan gaulkan dengan campuran buah-buahan, gaul rata untuk salutkan tepung dengan buah-buahan. Ini akan dapat mengelakkan buah-buahan dari mendak ke dasar kek sewaktu ia dikukus.2. Tepung gandum, bicarbonate of soda dan cream of tartar diayak. Ketepikan.3. Menggunakan whisk tangan, pukul mentega, gula sehingga kembang dan sebati. Masukkan esen vanilla dan pewarna coklat sarsaparilla brown liquid dan pukul dengan kacau dengan tangan sehingga ia sebati.4. Masukkan telur satu persatu dan pukul dengan tangan agak-agak sudah sebati sudah mencukupi, berhenti. Bila masukkan telur tidak boleh terlalu dipukul ini akan mengakibatkan kek kukus nanti kering. Jadi memadai dengan telur dimasukkan satu persatu dan bergaul sebati dengan adunan mentega.5. Masukkan tepung yang telah diayak kedalam adunan, gunakan spatula atau senduk plastik dan kaup balikkan satu pusing arah sehingga tepung bergaul sebati dengan adunan telur. Jangan terlalu menggaul adunan tepung, cukup dengan pusing kaup balik sehingga tepung sebati.6. Menggunakan periuk non-stick yang ada handle, masak 2 cawan gula dan dengan api yang kecil masak gula sehingga ia cair dan bertukar warna coklat dan berbuih. Masukkan sedikit demi sedikit 1/2 cawan air dan kacau gula sehingga ia larut. Hati-hati gula hangus ni panas. Sewaktu gula hangus panas, ia akan cair dan bila ia sejuk selalunya ia akan keras jadi sewaktu ia panas tuang kedalam adunan tepung dan kacau menggunakan senduk kayu (jangan guna spatula plastic nanti cair) dengan cepat sehingga adunan sebati. Boleh minta pertolongan seseorang untuk tolong tuangkan gula panas jika anda rasa kekok membuat sendiri.7. Akhir sekali, masukkan campuran buah-buahan dan kaup balik adunan, jangan terlalu digaul cukup hanya bila buah-buahan bergaul rata. Ini untuk menggelakkan buah-buahan mendap kedasar kek bila ia dikukus.8. Alaskan kertas minyak didalam loyang dan sapukan dengan mentega dan salutkan dengan tepung. Kemudian tuang adunan tepung kedalam loyang dan pastikan air kukusan telah mendidih dan tutup loyang dengan aluminium foil dan kukuslah selama 4 jam. Masa mengukus boleh dikurangkan jika mahu tapi untuk kek tahan lebih lama kukuslah selama 4 jam.RESEPI KEK OREO CHEESE </p> <p>Bahan Dasar 300gm biskut oreo - di buang krimnya</p> <p> 50gm mentega cair(saya lebihkan)</p> <p>Bahan Filing:- 750 gm keju krim </p> <p> 130 gm gula kaster(hanya guna 100gm) 1/2 tbsp esen vanila</p> <p> 2 biji telur (saya tambah 2 biji lagi) 250ml whipping krim </p> <p> 1 tbsp. lemon juice( saya guna cream of tartar).. 20 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya</p> <p> (2 sudu kecil tepung gandum)..nie saya tambah sendiri, resepi asal takde</p> <p>Cara-cara:-</p> <p>1. Dasar Kek : Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan .bulat 8"8", . Bakar selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan.</p> <p>2. Filling: Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.</p> <p>3. Masukkan biskut oreo, gaul rata.</p> <p>4. Tuangkan kesemua bahan Filling, ke atas dasar biskut tadi.</p> <p>5. Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.</p> <p>6. Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.</p> <p>7. Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka. </p> <p>Bersempena hari Raya haji saya paparkan sebuah resepi dari koleksi peribadi, kek lapis Tiga Rasa sebenarnya nama asalnya Kek Lapis Sadam Hussein, nie salah satu kek vetren(agak Lama), rasa2nya semasa zaman kegemilangan pemerintahan Sadam Hussein. Jadi kek nie saya tukar nama , bersesuaian dgn gabungan rasanya terdiri drpd milo, horlick dan sekaya. Bagi sesiapa yang baru nak belajar membuat kek lapis Sarawak, boleh mencuba kek nie, sebab penyediaannya agak mudah dan rasa(taste)nya memang sedap. lembab dan lemak manis.</p> <p>Resepi Kek Lapis Tiga Rasa</p> <p>BAHAN-BAHAN</p> <p> 10 biji telur ayam</p> <p> 16 oz butter(guna Brand Golden churn)</p> <p> 1 tin kecil milo</p> <p> 1botol horlick</p> <p> 1 tin susu manis</p> <p> 1 tin sekaya</p> <p> 1 gelas gula halus</p> <p> 1 gelas tepung gandum</p> <p> perwarna: Hijau, kuning, gula hitam(Browning sugar)</p> <p>*sukatan gelas boleh guna 11/2 Cup</p> <p>CARA-CARA MEMBUATNYA</p> <p>1. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul berasingan,</p> <p>(kuning telur di pukul bersama mentega, gula,susu)*..putih telur pula di pukul berasingan sehingga seperti buih. Satukan ( * ) dgn putih telur sehingga sebati</p> <p>2. Masukkan tepung gandum3. Kemudian adunan tadi dibahagikan kepada tiga bahagian:-)a. bahagian 1 (bubuh Horlick bersama warna kuning( saya tak bubuh) guna warna asli)b. bahagian 2 (bubuh sekaya bersama warna hijau)</p> <p>c. bahagian 3 (bubuh Milo bersama (browning sugar)=hitam</p> <p>4. Kukus warna hitam terlebih dahulu, diikuti warna hijau kemudian warna kuning. (setiap lapisan di kukus lebih kurang selama 25-30 minit bergantung kpd pengukus masing2.</p>