Kontabiliteti Menaxherial k5

  • View
    103

  • Download
    6

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Bujar Morina

Transcript

Menaxhimi i KostosKONTABILITET DHE KONTROLL

HANSEN & MOWEN

5-1

Caktimi i kostos s produkteve dhe t shrbimeve: sistemi i puns me porosi

5

5-2

Firmat prodhuese prkundrejt firmave shrbyeseProdhimi prfshin bashkimin e materialeve t drejtprdrejta, puns s drejtprdrejt dhe shpenzimeve indirekte pr t prodhuar nj produkt t ri. Malli i prodhuar sht i prekshm dhe mund t magazinohet. Nj shrbim karakterizohet nga natyra e tij e paprekshme. Ai nuk mund t ndahet nga klienti dhe nuk mund t futet n stoqe.

1

Menaxhert duhet t jen t aft t vzhgojn kostot e shrbimeve t kryera me t njjtn saktsi, si duhet t jen n gjendje t vzhgojn koston e mallrave t prodhuara.

5-3

Firmat prodhuese prkundrejt firmave shrbyeseKarakteristikat e firmave shrbyese dhe ndrlidhja e tyre me sistemin e menaxhimit t kostos

1

5-4

Firmat prodhuese prkundrejt firmave shrbyeseProduktet dhe shrbimet unike prkundrejt atyre t standardizuara Nse nj firm prodhon produkte unike n grupe t vogla dhe nse kto produkte krijojn kosto t ndryshme, ather firma duhet t prcjell kostot e do produkti ose grupi. Ksaj i referohemi si sistemi i vendosjes s kostos pr punn.

1

Shembuj: Ndrtuesit e ormaneve, ndrtuesit e shtpive, shrbimet dentale dhe medicinale

5-5

Firmat prodhuese prkundrejt firmave shrbyeseProduktet dhe shrbimet unike prkundrejt atyre t standardizuara Disa kompani mund t bjn shum njsi identike t t njjtit produkt. Duke qen se njsit jan t njjta, kostot e do njsie jan gjithashtu t njjta. Ksaj i referohemi si sistemi i caktimit t kostos sipas procesit.

1

Shembuj: Ushqimi, cimento, derivatet e nafts dhe prodhimet kimike

5-6

Ndrtimi i sistemit t kontabilitetit t kostosMarrdhnia e akumulimit, e matjes dhe e ngarkimit t kostos

2

The cost accounting system must satisfy the needs for cost accumulation, cost measurement and cost assignment.

5-7

Ndrtimi i sistemit t kontabilitetit t kostos

2

Akumulimi i kostos i referohet dallimit dhe regjistrimit t kostos. Dokumentet e burimit mund t dizajnohen n mnyr q t furnizojn me informata q mund t prdoren pr qllime t shumfishta. Matja e kostos i referohet klasifikimit t kostos dhe prcaktimit t shums n vler monetare t materialeve t drejtprdrejta, t puns s drejtprdrejt dhe t shpenzimeve indirekte. Metodat e matjes s kostos:

Caktimi aktual i kostosCaktimi normal i kostos5-8

Ndrtimi i sistemit t kontabilitetit t kostos Ngarkimi i kostos ndodh pasi q kostot t jen akumuluar dhe matur. Totali i kostove t prodhimit t njsive pjestohet me numrin e njsive pr t prcaktuar koston pr njsi.Kostot pr njsi n firmat prodhuese prdoren pr:

2

Vlersimin e stoqeve Llogaritjen e fitimit Marrjen e vendimeve

Kostot pr njsi n firmat jo-prodhuese prdoren pr:

Prcaktimin e profitabilitetit Prcaktimin e fizibilitetit t shrbimeve t reja5-9

Ndrtimi i sistemit t kontabilitetit t kostos Kosto pr njsi prbhet nga materialet e drejtprdrejta

2

puna e drejtprdrejt shpenzimet indirekte

t vzhgueshme pr njsi

Shpenzimet indirekte aplikohen duke prdorur nj norm t paracaktuar t bazuar n shpenzimet indirekte t buxhetuara dhe kohn e buxhetuar t nxitsit. Faktort nxits m t prdorur prfshijn: 1. Njsit e prodhuara

2. Ort e puns s drejtprdrejt3. Vlera monetare e puns s drejtprdrejt 4. Ort e makineris 5. Vlera monetare e materialeve t drejtprdrejta ose kostoja5-10

Setting Up the Cost Accounting System Niveli i veprimatris duhet t parashikohet pr vitin e ardhshm pr t llogaritur normn e paracaktuar t shpenzimeve indirekte. Katr matset e nivelit t veprimtaris:

2

5-11

Sistemi i caktimit t kostos pr punn me porosi: Prshkrim i prgjithshmVshtrim i prgjithshm i sistemit t caktimit t kostos

3

Firmat q veprojn n industrit e puns me porosi, prodhojn nj shumllojshmri produktesh ose punsh, q jan zakonisht krejt t dallueshme nga njra-tjetra.Kostot akumulohen sipas puns n nj sistem t prodhimit me porosi. Secila pun dokumentohet n nj formular t kostos s puns me porosi. Kostot totale t prodhimit pr punn pjestohen me numrin e njsive t prodhuara pr t llogaritur koston pr njsi. Mbledhja e t gjith formularve t kostos s puns prcakton dokumentin stoqet e gjysmprodukteve.5-12

Sistemi i caktimit t kostos pr punn me porosi: Prshkrim i prgjithshmFormulari i kostos pr punt me porosi

3

5-13

Sistemi i caktimit t kostos pr punn me porosi: Prshkrim i prgjithshmFormulari i krkess s materialeve

3

5-14

Sistemi i caktimit t kostos pr punn me porosi: Prshkrim i prgjithshm Karta e kohs

3

5-15

Sistemi i caktimit t kostos pr punn me porosi: Prshkrim i prgjithshm

3

Punve u ngarkohen kosto indirekte me nj norm t paracaktuar t shpenzimeve indirekte. Shuma aktuale e nxitsit t prdorur duhet t mblidhet dhe regjistrohet.

5-16

Caktimi i kostos pr punn me porosi: Prshkrimi specifik i rrjedhjes s kostosPrmbledhja e rrjedhjes s kostos s materialeve t drejtprdrejta.

4

=

+

5-17

Caktimi i kostos pr punn me porosi: Prshkrimi specifik i rrjedhjes s kostosPrmbledhja e rrjedhjes s kostos s puns s drejtprdrejta.

4

5-18

Caktimi i kostos pr punn me porosi: Prshkrimi specifik i rrjedhjes s kostosPrmbledhja e rrjedhjes s kostos indirekte.

4

5-19

Caktimi i kostos pr punn me porosi: Prshkrimi specifik i rrjedhjes s kostosFormulari i kostos pr punn me porosi t prfunduar.

4

5-20

Caktimi i kostos pr punn me porosi: Prshkrimi specifik i rrjedhjes s kostos

4

Prmbledhja e rrjedhs s kostos pr mallrat e prfunduara.

5-21

Caktimi i kostos pr punn me porosi: Prshkrimi specifik i rrjedhjes s kostosPrmbledhja e rrjedhs s kostos pr mallrat e prfunduara.

4

5-22

Caktimi i kostos pr punn me porosi: Prshkrimi specifik i rrjedhjes s kostosPrmbledhja e rrjedhs s kostos pr mallrat e prfunduara.

4

5-23

Caktimi i kostos pr punn me porosi: Prshkrimi specifik i rrjedhjes s kostosPrmbledhja e rrjedhs s kostos pr mallrat e prfunduara.

4

5-24

Caktimi i kostos pr punn me porosi: Prshkrimi specifik i rrjedhjes s kostosPrmbledhja e rrjedhs s kostos pr mallrat e prfunduara.

4

5-25

Caktimi i kostos pr punn me porosi: Prshkrimi specifik i rrjedhjes s kostosPrmbledhja e rrjedhs s kostos pr mallrat e prfunduara.

4

5-26

Caktimi i kostos pr punn me porosi: Prshkrimi specifik i rrjedhjes s kostosRaporti i kostos s mallrave t shitura

4

5-27

Caktimi i kostos pr punn me porosi: Prshkrimi specifik i rrjedhjes s kostos

4

Prmbledhja e rrjedhjes s kostove t prodhimit pr kompanin All Signs

5-28

Caktimi i kostos pr punn me porosi: Prshkrimi specifik i rrjedhjes s kostosPasqyra e t Ardhurave

4

5-29

Caktimi i kostos pr punn me porosi: Prshkrimi specifik i rrjedhjes s kostosKostot dhe veprimtaria e shpenzimeve indirekte t departamentit

5

Norma e shp. = Indirekte t fabriks Norma e shp. indirekte = pr departmentin A Norma e shp. indirekte = pr departmentin B

$240,000 = $12 pr or pune t 20,000 drejprdrejt $60,000 15,000 $180,000 15,000 = $4 pr or pune t drejprdrejt = $12 pr or pune t drejprdrejt5-30

Caktimi i kostos pr punn me porosi: Prshkrimi specifik i rrjedhjes s kostosT dhnat e prodhimit pr punn 23 dhe 24

5

Shpenzimet indirekte t puns 23: $12 500 OPD = $6,000 Shpenzimet indirekte t puns 24: $12 1 OPD = $125-31

Caktimi i kostos pr punn me porosi: Prshkrimi specifik i rrjedhjes s kostosShpenzimet indirekte t ngarkuara duke prdorur shum faktor nxitsDepartment AShpenzimet indirekte Faktori nxits i kostos Norma e mbulimit t kostos pr depart. Shp. indirekte q aplikohen n punn 24 Shp. indirekte q aplikohen n punn 24

5

Department B $180,000 15,000 OM $12/OM $6,000

$60,000 15,000 OPD $4/OPD $2,000

5-32

Caktimi i kostos pr punn me porosi: Prshkrimi specifik i rrjedhjes s kostosShpenzimet indirekte t ngarkuara duke prdorur shum faktor nxitsDepartment AShpenzimet indirekte Faktori nxits i kostos Norma e mbulimit t kostos pr depart. Shp. indirekte q aplikohen n punn 24 Shp. indirekte q aplikohen n punn 24

5

Department B $180,000 15,000 OM $12/OM $6,000

$60,000 15,000 OPD $4/OPD $2,000

Krahasoni me shpenzimet indirekte t ngarkuara duke prdorur nj faktor nxits: Shpenzime indirekte t puns 23: $12 500 OPD = $6,000 Shpenzimet indirekte t puns 24: $12 1 OPD = $125-33

Fundi i Kapitullit 5

5-34