Nastavni Program Za 4 Razred

  • Published on
    21-Apr-2015

  • View
    324

  • Download
    0

Embed Size (px)

Transcript

<p> 25. 7. (" ", . 62/03, 64/03- , 58/04 62/04 101/05 - . ), 1. . 2. . 3. 2006/2007 . 4. " "</p> <p>: 022-05-00266/2005-02 , 10. 2006. </p> <p> 1. , , , , , , , , , . , , , , , , , , . : , , , , ; ; , , ; ; , , ; ; ; , , ; , ; , , ; , ;</p> <p>-</p> <p>-</p> <p>-</p> <p>-</p> <p> , .</p> <p>2. , , , , . : ; ; ; , ; ( , , ); ; , , , , ; (, ) (, , ); , , , ; , ; , ; , ; (, , ); ; </p> <p>-</p> <p>-</p> <p> (, ); ; , , , , ; ; ; , ; , (, , , , .); , , ; , . : - ; - </p> <p>; - ; - (, , , , , ); - ; - . . ( ) - . ( ) . - ( ); () , . ; </p> <p> ( ). . - ; - . - - , . - ; ; - . - () - . - , ; , . . I IV . : ; ( ,) . ( ). . . (- / -, - / ). -, . : ., ., . . , . : . , , , , ; - - (), - , - . . () , . : : : : : : : </p> <p> : : : : : : : : : : : , : : : : : : . : : : ( ) -: ( , ) : : : : : () : () : : : , , , . - : ( ) : ( ) , .</p> <p> . ( ): (, , , ), , , ; (, , , -, .). , . : , , , . . . , , . ( : , , , , ). , , . ; . ( , - , , ). , , , , . . . . - . , , - . . . - . - . . : , (, , ). ; () . , ; , , . - . - .</p> <p> . (). - . . : , , , , , , , , , ; , , , , , , ; , , ( , , , ); , , , . . . - , . ; , - . . . . , , . , . . : , , , , , , , ; , ; , . : , , , . : - ; , ; - ; . : , ; , , ; . . , . . . . .</p> <p> . . : , ; , ; ; . . - . . ( ) . . , ( ), ( ). . , . I II , , , III VIII . , , , : , , , , , , , , , . . . , , . I VIII . , , . , , , , V , ; VI , VIII . </p> <p> , , . II . , : II , III . ( ). , , . . , , , , . , . , ( ). , , , . . . : - ; - ; - , ; - ; - ; - , ; - ; - ; - ; - ;</p> <p>- ; - ; - ; - ; - . , , . , , . , , . , , , , , . , , . . . , , . , () . , , . (, ) , , , , . , . , , . , , , . , </p> <p> ( ), . . , , . , . , . , , . , , , , , , . , , , . , , . () : - ( ) . , - , . - ( , ) . - . - . ( .) - , , . - . - (, , , , ...). - () , , . - .</p> <p>- ; . - , ( ). - , ( , ). , . , . , , , . , , , . : , , , , . , . , . , . (, ), . , , . , , , . , , , , . . , . ( , , , .). </p> <p> , e . , , , , , . , , , . (, , , .) (, , .) ( ). , ( ) , . , , , , . , . , , . , , , . . ( , ), , , . , , , , , . . . , , , , , , . , , , . , (, , , ,</p> <p>, , , , , , , .) , , , , , . , , , ( , , , , .). (, ), , , / / , , , (, , , , , .), , , . , ( , , ), , , . III VIII , . . . , . . . - , , , , , , . . , , , . VI, VII VIII </p> <p> . ( ) , , . ; , , , , . , . , , . , . , . . ; . , . , . , , , , . , , . "" . , , "" (, , , , ). "" , ( , .), . "" , , , "</p> <p> ", . . . , , . (, , , ), . . , , . . " ", . , , . III VIII . , , . , , . . , , - , . - , . , , . , , . , " " . </p> <p> , . , , . . , , . , , , . , - , , . , , , , . , , , , . , , , . , , , , . . " ", , , . ; , . , , . . , , , . , , . ( , , , </p> <p> , ) , , : , . . . , , () , . , : , , , , . , , . , , . , , . : , , (, , , , , , , , ), , - () . , , , . , </p> <p> , . , , . . , , , - , . , . - ; , - . , . , , . ( ) . , , , , ( ) . : , , , , . , , , , . . , . - . , . </p> <p> , , , . , , , , , , , . . . , , . , , , . , , , ( ) , (). , , , : , , , . , , , , () (, , , , , .). () . , , . : , ( ), , , . , . , . (, ) . . . , . , </p> <p>. , , ( ) . , , (, , , , .). , , , . , , / . , , , ( ). , , , . , : , . ( , , , , , . ( . ) / , , , . , , , , , , , , , , , , . . , , , . . , , ,</p> <p> . , , , , , . , , : , , , , , . , . (, , ), , / ( ) ( / ). , / . , , ( ) , , , , , ., . . ( , , , ). , , , ( ), (, , , ), ( ). , . , , (, , ) ( , , ). </p> <p> . ( ). , , , . , ( , , - .) , . , ( ), , , . . GJUHA SHQIPE HYRJE Ky program sht konceptuar dhe organizuar n kuadr t kategorive, prkatsisht t tri aktiviteteve t kuptueshmris: t dgjuarit dhe t folurit; t lexuarit; t shkruarit. Kategorit jan zbrthyer n nnkategori: kultur e t dgjuarit dhe e t folurit; njohuri e t lexuarit dhe kultur e t shkruarit; tekste letrare dhe joletrare; njohuri gjuhsore. Prmes kategorive dhe nnkategorive realizohen prmbajtjet programore t cilat i jan prshtatur moshs, nivelit shpirtror dhe psikik t nxnsve. Realzimi dhe prvetsimi i ktij programi varet kryesisht nga metodat, teknikat dhe fleksibiliteti i msimdhnies, nga angazhimi, vlersimi dhe shkathtsit individuale t msimdhnsit. QLLIMET - T prvetsoj dhe t zgjeroj shkathtsit e komunikimit - T prvetsoj dhe t zbatoj njohurit e fituara gjuhsore - T kuptoj dhe t analizoj tekste letrare dhe joletrare - T zbatoj njohurit e fituara pr modelet e teksteve letrare dhe joletrare OBJEKTIVAT Nxnsit duhet t jet n gjendje: T njoh: Tekste t shkurtra letrare dhe joletrare</p> <p>Llojet letrare T kuptoj: Tekste t shkurtra letrare dhe joletrare Fjalt e ndryshueshme T zbatoj: Njohurit e fituara gjuhsore: fonetike dhe gramatikore Njohurit e fituara pr modelet e teksteve letrare dhe joletrare T analizoj: Tekste t shkurtra letrare dhe joletrare T zhvilloj qndrimet dhe vlerat N kuptimin e t menduarit t pavarur pr at q dgjon, q flet, q lexon apo shkruan. N kuptimin e sjelljes personale (qndrimi, mirsjellja, toleranca, vullneti, bashkpunim etj.) SHKATHTSIT E KOMUNIKIMIT I. T dgjuarit dhe t folurit II. T lexuarit III. T shkruarit TRSIT TEMATIKE 1. Kultur e t dgjuarit dhe t folurit, kultur e t lexuarit dhe e t shkruarit; 2. Tekste letrare dhe joletrare 3. Njohuri gjuhsore Vrejtje: Prmbajtjet e trsive tematike realizohen n funksion t tri shkathtsive t komunikimit: I. T dgjuarit dhe t folurit; II. T lexuarit; dhe III. T shkruarit. Trsit tematike Kultur e t dgjuarit dhe t folurit; Kultur e t lexuarit; Kultur e t shkruarit. Prmbajtja Jeta n klas, n shkoll, n shtpi, n rreth... Orientimi n hapsir; Rrfime personale: koha e lir, dshirat, shqetsimet dhe ambiciet e tyre; Festa, urime, falnderime, letra, adresa, ftesa, porosi, njoftime; Mediat: radio,TV, revistat pr fmij; Kinema, teatr; Drejtshkrim. Rezultatet Zhvillon t menduarit e pavarur, krijon disa rregulla dhe jep kshilla pr veprime t gabuara; Msohet pr t`u orientuar n hapsir dhe n vende t ndryshme; Rrfen dhe shkruan pr veten, dshirat dhe ambiciet; Shkruan tekste t shkurtra mbi bazn e modeleve; Njeh dhe dallon gjuhn e mediave dhe karakteristikat e tyre (informacion i marr n tri mnyra: n radio-dgjim, n TV i dgjuar dhe i shikuar dhe n revista- lexim) Shikon, diskuton dhe prshkruan ngjarjen e filmit, drams;</p> <p>Trsit tematike - Tekstet letrare dhe joletrare</p> <p>Trsit tematike - Njohuri gjuhsore</p> <p>Prdor drejt shenjat e piksimit, ndarjen e fjalve n fund t rreshtit dhe shkronjn e madhe. Prmbajtja Rezultatet Tregime, poezi, tekste t Lexon tekste t ndryshme me shkurtra dramatike, prrallza, intonacionin e duhur; Dallon tekste t shkurtra letrare dhe prralla, fjal t urta, gjegjza; joltrare; Figurat stilistike: hiperbola, Komenton tekste t shkurtra letrare personifikimi, litota; dhe joletrare; Proza, poezia, pjesa skenikeNjeh dhe prdor figurat stilistike: t dallimet (vargu, dialogu, personifikimit, t hiperbols dhe t shkrimi n proz). litots; Analizon dhe vlerson tekste t shkurtra letrare dhe joletrare; Pasuron fjalorin me fjal e shprehje t reja. Prmbajtja Rezultatet Emra t prvem dhe t Dallon emrat e prvem dhe emrat e prgjithshm; prgjithshm; Trajtat e mrave; Dallon emrat n trajtne shquar dhe Mbiemrat e nyjshm dhe t t pashquar; panyjshm; Dallon mbiemrat e nyjshm nga Premrat vetor; mbiemrat e panyjshm; Numrori; Prdor drejt premrat vetor; Foljet n kohn e tashme, t Dallon numrort si fjal q tregojn ardhme, t kryer dhe t pakryer numra; t mnyrs dftore; Zgjedhon foljen n mnyrn dftore; Ndajfolja: e kohs, e vendit Identifikon ndajfoljet dhe pyetjet me dhe e mnyrs; t cilat gjenden ato; Parafjalt: me, nga, prej, m, Dallon disa nga parafjalt m t n... prdorshme; Fjalia e thjesht dhe fjalia e Kupton pjest e fjalis t cilat jan t zgjeruar, fjalt kryesore dhe domosdoshme n prbrjen e saj; dytsore t fjalis; Kupton marrdhniet dhe bn Lidhja dhe prshtatja e prshtatjen e kallzuesit me kallzuesit me kryefjaln; kryefjaln; Llojet e fjalive: dftore, Dallon dhe prdor fjali t lloje...</p>