Pedagogie - ?· Pedagogie Acest curs prezinta Pedagogie. In acest PDF poti vizualiza cuprinsul si bibliografia…

  • Published on
    28-Jul-2018

  • View
    217

  • Download
    1

Embed Size (px)

Transcript

  • PedagogieAcest curs prezinta Pedagogie.In acest PDF poti vizualiza cuprinsul si bibliografia (daca sunt disponibile) si aproximativ doua pagini dindocumentul original.Arhiva completa de pe site contine un fisier, intr-un numar total de 37 pagini.Fisierele documentului original au urmatoarele extensii: doc.

    ExtrasSCOPUL familiarizarea cu problematica si modul de activitate didactica specifica disciplinei, n sistemulformarii initiale a profesorilor

    OBIECTIVELE

    - formarea competentei pedagogice a viitorilor profesori;

    - facilitarea dezvoltarii personalitatii studentilor prin comunicare si autoeducatie;

    - modelarea rolurilor de profesor / student (elev) n interactiunea didactica reala;

    - deschiderea perspectivei psihopedagogice la nivelul comunitatii.

    EVALUAREA - cerinte minime participare la activitati,

    - realizarea lucrarilor aplicative;

    - promovarea examenelor.

    TEMATICA (submodul I Introducere in pedagogie)

    - Pedagogia

    - Educatia

    - Educatia n lumea contemporana

    - Factorii educatiei

    - Consilierea scolara si profesionala

    - Educatia permanenta

    - Educatia intelectuala

    - Educatia morala

    - Continutul educatiei morale

    - Educatia estetica

    - Educatia fizica

    SUPORTUL CURSULUI

  • 1. PEDAGOGIA

    1.1. Pedagogia este principala stiinta a educatiei si o disciplina de nvatamnt.

    Ea se integreaza n sistemul larg al disciplinelor socioumane cu care interactioneaza, formnd disciplineconexe. n acest context interdisciplinar, pedagogia si psihologia au o relatie specifica.

    Analiza epistemica n domeniul sociouman releva relatia de complementaritate dintre cunoasterea comunasi cea stiintifica si necesitatea studierii disciplinelor teoretice, respectiv a pedagogiei.

    1.2. Statutul epistemologic al pedagogiei este demonstrat de faptul ca are un obiect de studiu (educatia),dispune de metode proprii de investigare, formuleaza teorii si stabileste, prin raportare axiologica (raportare la valori ), norme si principii care reglementeaza practica educationala.

    Pedagogia este o stiinta descriptiva, o teorie normativa si activitate practica; este o stiinta sintetica aeducatiei.

    1.3. Sistemul disciplinelor pedagogice este desemnat prin termenul clasic pedagogie sau prin cel genericeducatie (education) si se subdivide n ramuri si subramuri.

    Pedagogia generala cuprinde doua subramuri principale: Teoria educatiei si Didactica.

    Pedagogia se raporteaza la doua niveluri de abordare a problemelor educatiei:

    macro- / micropedagogic.

    Teme aplicative .

    1. Argumentati necesitatea studierii pedagogiei.

    2. Caracterizati pedagogia ca stiinta a educatiei.

    3. Clarificati ce veti studia n cadrul acestui curs de pedagogie (ramuri si subramuri ) si n ce scop (revedetiobiectivele prezentate).

    Bibliografie

    Brzea, C., 1991, De la pedagogie la stiintele educatiei, n Revista de pedagogie, nr. 6, pp.3-7

    Brzea, C.,1995, Arta si stiinta educatiei, EDP, RA, Bucuresti, pp.80-99

    Bontas, I., 1995, Pedagogie, Ed. ALL, Bucuresti, pp. 11-14; 24-26.

    Cucos, C., 1996, Pedagogie, POLIROM, Iasi, pp.17-26

    Garrido, G.J.L., 1995, Fundamente ale educatiei comparate, EDP, RA, Bucuresti, pp.176-180

    Ilut, P.,1997, Abordarea calitativa a socioumanului, POLIROM, Iasi,

    Ionescu, M. (coord.), 1998, Educatia si dinamica ei, Ed. Tribuna nvatamntului

    Narly, C., 1996, Pedagogie generala, EDP, RA, Bucuresti, p.61-67

    Planchard, E., 1992, Pedagogia scolara contemporana, EDP, Bucuresti, p.3

    2. EDUCATIA

    2.1. Educatia este un drept universal al omului (conform cu DecalaratiaUniversala a Drepturilor Omului,1948, art. 26 ) si un drept constitutional al cetateanului romn.

  • Etimologic, termenul deriva din cuvintele latinesti educo-educare (a creste, a cultiva); educatio ( crestere,cultivare, ndrumare, educatie).

    Definirea clasica, de exemplu aceea formulata de Rene Hubert (1965) concepe educatia ca un procesunilateral, dirijist, dominant formal si limitat la vrstele tinere.

    Actualizarea definirii educatiei ia n considerare perspectivele:

    - culturala omul este o fiinta culturala; valorile sunt elementele esentiale ale culturii;

    - educatia este o activitate culturala care sprijina individul sa devina o fiinta culturala ( o persoana careasimileaza valori si modele culturale, le comunica si le creeaza);

    - psihosociala educatia este un proces de influenta psihosociala interactiva si formativa

    - manageriala - bazata pe conducere, organizare,eficienta,valorizare,costuri, beneficii;

    - educatia este si un sistem ce dispune, n formele sale organizate, de conducere, planificaresi coordonare;

    - este si un produs / beneficiu al activitatii formative.

    Sintetiznd, educatia este o activitate culturala, interactiva si formativa, care prilejuieste beneficii(schimbari cu sens optimizator) pentru dezvoltarea personalitatii umane si dezvoltarea societatii; este siprodusul acestei activitati.

    Notiunea este tot mai utilizata si ca sinonim al pedagogiei, dresemnnd stiintele educatiei din perspectivainterdisciplinara.

    2.2.Modelarea structurii educatiei este influentata de modul de definire.

    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

    Documentul complet de 37 pagini il poti citi daca il descarci din Biblioteca.RegieLive.ro

    Imagini din documentul complet:

    https://biblioteca.regielive.ro/cursuri/pedagogie/pedagogie-24408.htmlhttps://biblioteca.regielive.ro/cursuri/pedagogie/pedagogie-24408.htmlhttps://biblioteca.regielive.ro/cursuri/pedagogie/pedagogie-24408.htmlhttps://biblioteca.regielive.ro/cursuri/pedagogie/pedagogie-24408.html

  • Mai multe detalii se gasesc in pagina documentului din Biblioteca.RegieLive.ro

    https://biblioteca.regielive.ro/cursuri/pedagogie/pedagogie-24408.htmlhttps://biblioteca.regielive.ro

Recommended

View more >