Projekti Pilot

 • View
  11

 • Download
  8

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Furnizimi me uje edhe vaditje

Transcript

 • PROJEKT PILOT

  UJITJA EFIENTE N MBROJTJE T LIQENIT T OHRIT

  POGRADEC, 2015

 • PROJEKT PILOT UJITJA EFIENTE N MBROJTJE T LIQENIT T OHRIT

  Instituti i Politikave Mjedisore

  1

  PROJEKT PILOT: UJITJA EFIENTE N MBROJTJE T LIQENIT T OHRIT

  POGRADEC, 2015

  Ky botim u mundsua nga nj grant i dhn nga Birdlife International dhe DOPPS, prmes Critical Ecosystem Partnership Fund n kuadr t projektit Zhvillimi i qndrueshm i praktikave t menaxhimit t ujrave pr t ruajtur rrjedhn natyrore drejt basenit t Liqenit t Ohrit

  Critical Ecosystem Partnership Fund sht nj nism e prbashkt e l'Agence Franaise de Dveloppement, Conservation International, Unioni Evropian, Global Environment Facility, Qeveria e Japonis, Fondacioni MacArthur dhe Banka Botrore. Qllimi themeltar sht q shoqria civile t angazhohet n mbrojtjen e biodiversitetit. This publication is financially supported by Birdlife International and DOPPS, through the Critical Ecosystem Partnership Fund, in the frame of Developing Sustainable Water Management Practices to Conserve Environmental Flow In Ohrid Lake Region project. The Critical Ecosystem Partnership Fund is a joint initiative of l'Agence Franaise de Dveloppement, Conservation International, the European Union, the Global Environment Facility, the Government of Japan, the MacArthur Foundation and the World Bank. A fundamental goal is to ensure civil society is engaged in biodiversity conservation. CEPF Web, www.cepf.net

  the BirdLife International Web, www.birdlife.org

  DOPPS (BirdLife Slovenia) Web, http://www.ptice.si

  Ekspert n pjest teknike: Rodion Gjoka Redaktimi: Edvin Pacara

  Pregatitja pr shtyp: Endri Haxhiraj

  Instituti i Politikave Mjedisore T gjith t drejtat t rezervuara pr IEP. Kjo broshur mund t porositet te: Instituti i Politikave Mjedisore Rr. Mine Peza, Vila nr 4, Tiran, Shqipri

  E-mail: iep@iep-al.org

  Tel: +355682121765

  Ueb: www.iep-al.org

 • PROJEKT PILOT UJITJA EFIENTE N MBROJTJE T LIQENIT T OHRIT

  Instituti i Politikave Mjedisore

  2

  PRMBAJTE

  1. HYRJE............................................................................................................................................................4

  1.1 Prshkrim i prgjithshm...................................................................................................................4

  1.2 Metodollogjia........................................................................................................................................4

  2. PRCAKTIME.................................................................................................................................................6

  2.1 Zona e Marr nn shqyrtim ..............................................................................................................6

  2.2 Situata Aktuale ......................................................................................................................................8

  2.3 Zona Shrbimit ......................................................................................................................................12

  2.4 Informacion mbi Demografin.......................................................................................................12

  3. PROJEKTI PILOT ......................................................................................................................................14

  3.1 Vaditja Efiente...................................................................................................................................14

  3.2 Vaditja me Pikim & Sistemi SKADA ............................................................................................18

  3.3 T dhna pr projektim.................................................................................................................21

  3.4 SCADA & Zona buferike ...............................................................................................................24

  3.5 Kanalizimet dhe Sistemimi i ujrave t larta.........................................................................26

  3.6 Probleme teknike ............................................................................................................................26

  3.7 Probleme ekologjike dhe shndetsore ............................................................................27

  3.8 Masat e propozuara .......................................................................... Error! Bookmark not defined.

  3.9 Masa Teknike ......................................................................................................................................29

  KANALIZIME......................................................................................................................................................29

  UJSJELLSI .......................................................................................................................................................30

  ANEKS 1 ___ Detyra e Projektimit

  ANEKS 2 ___ Specifikimet Teknike

  Shnim: Projeksionet n Autocad mund t porositen pran IPM n emailin: iep@iep-al.org

 • PROJEKT PILOT UJITJA EFIENTE N MBROJTJE T LIQENIT T OHRIT

  Instituti i Politikave Mjedisore

  3

  FIGURAT

  Figura 1. Siprfaqet e identifikuara n t gjelbr shfrytzohen pr aktivitet Bujqsor.............................................6

  Figura 2. Foto e fshatit Lin marr nga rruga n zbritje e Qaf Thans.........................................................................0

  Figura 3. Hart Fizike e Fshatit Lin..............................................................................................................................0

  Figura 4. Hart me vendodhjet e mundshme t burimeve ujore...............................................................................0

  Figura 5. Hart e cila identifikon kanalet ekzistuese n Lin. ......................................................................................0

  Figura 6. Hart treguese e zones mbi t ciln referohet Projekti Pilot. .....................................................................0

  Figura 7. Pamje e e ndar e zonave t shrbyera me infrastrukture dhe zonave t pashrbyera. ...........................0

  Figura 8. Vendodhjet e propozuara t depove n fshatin Lin me qllim realizimin e Vaditjes Efiente me Pikim....0

  Figura 9. Njsia e kontrolli qndror t sistemit t vaditjes me pikim. .......................................................................0

  Figura 10. Fusha Bujqsore e Livagjs. .......................................................................................................................0

  Figura 11. Zona e shrbimit n fushn e Livagjs.......................................................................................................0

  Figura 12. Pellgu ujmbledhs, depo dhe sistemi shprndars pr vaditjen me pikim n fushn e Livagjs. ........22

  Figura 13. Profili Gjatsor I Linjs Magjistrale nga Depo deri n fushn e Livagjs. ..................................................0

 • PROJEKT PILOT UJITJA EFIENTE N MBROJTJE T LIQENIT T OHRIT

  Instituti i Politikave Mjedisore

  4

  1111.... HYRJEHYRJEHYRJEHYRJE

  1.1 P1.1 P1.1 P1.1 Prshkrim i prgjithshmrshkrim i prgjithshmrshkrim i prgjithshmrshkrim i prgjithshm

  Projekti Zhvillimi i qndrueshm i praktikave t menaxhimit t ujrave pr t ruajtur rrjedhn natyrore drejt basenit t Liqenit t Ohrit i zbatuar nga Instituti i Politikave Mjedisore (IPM) ka qllim identifikimin e mundsive pr ruajtjen e rrjedhave siprfaqsore, problemeve t mjedisit dhe kanalizimeve si dhe ujsjellsve n zonn e Liqenin e Ohrit - Pogradec.

  Ekspert t pavarur, dhe Ing. Elton Merkaj (inxhinier hidro), bashkpunuan me IPM n misionin faktmbledhs n Pogradec n periudhn shtator 2015. T dhnat jan mbledhur nga Msc. Rodion GJOKA (Ekspert Mjedisor n fushn e Ujrave dhe Energjitikes)nga burimet vendore (njsit administrative) dhe banoret e zons, s bashku me informacionin prkats t grumbulluar gjat periudhs s projektit. Ky projekt pilot do t inkuadrohet n krijimin e nj sistemi t mirorganizuar t nj Ferme Private mbi t ciln do t sugjerohet zbatimi i nj rrjeti ujits efient, ku rasti m i volitshm pr studimin ton do t jet ujitja me pikim.

  1.2 1.2 1.2 1.2 MMMMetoetoetoetododododologjialogjialogjialogjia

  Ekspertt kan realizuar vizita n terren ku jan njohur nga afr me situatn aktuale t fshatit me potenciale t larta turistike si Lini, i cili ishte edhe subjekt kryesor i ktij angazhimi si edhe i procesit t mbledhjes s t dhna relevante nga kjo vizit e posame n terren. N kapitujt q vijojn do t trajtohen evidentimet prkatse t nxjerra nga inxhiniert si edhe do t sugjerohen zgjidhje t qndrueshme ndaj ktyre gjetjeve faktike.

  Duhet theksuar se prfaqsuesit nga zyra e IEP prkatsisht Drejtori Ekzekutiv Z. Endri Haxhiraj dhe themeluesi Z. Edvin Pacara t cilt pr t lehtsuar dhe pr t ndihmuar me proeset specifike t krkuara nga ana ndihmuan gjat gjith ktij proesi.

  Temat kryesore q do t trajtojm n kt projekt pilot do t jen:

  1. Menaxhimi i qndrueshm i ujrave & reduktimi i ndotsve q derdhen n liqen

  2. Ujitja efiente

  3. Prshtatja me Ndryshimet Klimatike