Resepi Kek

  • Published on
    19-Oct-2015

  • View
    96

  • Download
    8

Embed Size (px)

DESCRIPTION

resepi

Transcript

<p>KEK RED VELVET II</p> <p>Bahan-bahan :(A) 1 2/3 tepung naik sendiri-kak Anymz &amp; Ana guna tepung gandum 2 sb serbuk koko 1/2 sk baking soda 110 gm mentega-ayu guna 125gm mentega (akak juga) sama gak.. 1 cawan gula halus</p> <p>(B) 2 biji telur besar 1/2 cawan susu segar 1/4 cawan buttermilk-1/4 cawan buttermilk-ayu buat 1/2 cawan susu segar + 1/2 sb cuka.biarkan hingga 15-20 min- di gunakan 1/4 cawan saja utk resepi ini) sama....</p> <p>(C) 1 sk cuka 1/2 botol pewarna merah cecair atau 1 sk gel warna merah(2 sudu besar pewarna oil base)</p> <p>Cara Pukul mentega dan gula hingga berkrim Masukkan telur satu persatu Masukkan esen vanila Masukkan bahan kering yang sudah di ayak,bersama susu dan buttermilk bergilir2 berakhir dengan bahan kering. Akhir sekali masukkan cuka dan gaul rata Bakar dalam oven yang sudah di panaskan selama 30-40min di suhu 170C atau mengikut kepanasan oven masing2 hingga masak Biarkan sejukLepas tu boleh di lapis dengan frosting cheese dan coklat di atasnya..</p> <p>RESEPI CREAM CHEESEResepi ni memang sesuai, senang nak lepa kat kek</p> <p> 250gm cream cheese 30gm butter 1 sudu besar perahan lemon @ lime 1 sudu besar esen vanilla 1 sudu besar susu segar 100gm gula isingCara-cara : Pukul cream cheese bersama mentega sehingga kembang Masukkan gula icing &amp; pukul lagi sehingga gebu. Kemudian masukkan semua bahan2 lain, sebatikan.</p> <p>RESEPI COKLAT GANACHEInilah resepi paling saya suka &amp; kerap saya buat memandangkan kosnya agak rendah &amp; hasilnya yg cantik &amp; sedap.Sumber :Kak Jun&amp;Dapur Tanpa Sempadan 200 grm coklat masakan*Ana guna coklat compound 100 ml susu cair @ 150 ml whipp. cream(guna mana2 salah 1) 1sdt butterCara-cara : Doubler boiler susu@whipping cream bersama coklat masakan. Dah agak mencair coklat tu tutup api &amp; kacau2 bg larut semua coklat. Masukkan butter, kacau sebati. Biarkan seketika baru digunakan.</p> <p>LANGKAH DEMI LANGKAH RED VELVET CAKE &amp; COKLAT TOPPING</p> <p> Sejukkan kek yang dah masak di dalam peti sejuk supaya kek mudah untuk dipotong. Potong kek kepada 3/4 bahagian. Sapu cream cheese frosting atas lapisan pertama &amp; paipkan coklat ganache diatasnya. Letak 1 lagi lapisan kek &amp; buat cara yang sama. Akhir sekali, letak kek yang akhir, balut keseluruhan kek dengan plastik wrapping, bungkus kemas2 &amp; simpan dalam peti sejuk beberapa jam, ini supaya kek tadi mudah utk dihias &amp; layer tak teralih bila nak potong makan nanti. Keluarkan kek yg dah sejuk, sapu nipis(crumcoat) keseluruhan kek dgn creamcheese frosting. Kemudian barulah paipkan/sapu kek tersebut dengan creamcheese frosting secara menyeluruh &amp; ratakan. Ambil sikat untuk krim kek &amp; sikat bahagian tepi kek. Tuang coklat ganache dengan perlahan2 dibahagian atas sahaja, golek2kan papan kek agar coklat tersebut merata di permukaan kek tetapi tidak jatuh, agak2la takat mana kan. Cepat2 masukkan kek tadi dalam peti sejuk, Agak2 5-10 minit, keluarkan kek tadi dari peti. Ambil coklat ganache, masukkan dalam piping bag/plastik/apa2 ajela yang berkenan, paipkan bahagian tepi kek bermula dari atas perlahan2.. INGATya..paipkan/sudukan dgn perlahan, kalau banyak yg keluar dari piping bag tu, maka tebal le yang meleleh, seeloknya paipkan kecil jer..coklat tu akan meleleh turun dgn cantik. Takat mana lelehan tu terhenti bergantung kpd banyak mana yang kita paipkan coklat tadi. Senang cakap..picit jer piping bag tu kat bahagian tepi kek.. Paham dak ni? hehe..nak buat aksi bergambar, takde kek lak..tapi rasanya semua boleh faham kan.. Rapikan bahagian bawah kek dengan cream icing yang ada tu agar kek nampak lebih kemas. Simpan dalam peti sehingga masa menghidang.</p> <p>RESEPI BUTTER CREAM</p> <p>Bahan-bahan ( sebiji kek ) 250 gm butter/shortening (kalau nak icing putih &amp; lebih tahan panas, guna shortening. tapi, kalau nak lebih sedap, baik guna butterlah)Lina pg guna shortening 125 gm marvello/supertact/krimwell (benda2 ni cari kat kedai bahan kek....takde marvello, guna supertact, takde supertact, guna krimwell)Lina pg gn krim well 125 gm gula aising (kena ayak dulu supaya tak berketul2)Lina pg gn 1 cawan gula icingCara-cara1. Pukul butter + marvello hingga putih Ayak gula aising, masukkan ke dlm butter, pukul lg hingga kembang dan putih. Suaikan warna utk hiasan kek.2. TIPS : pukul dengan kelajuan minima. makan masalah sket, tapi, insyaallah, icingnya nanti lebih cantik &amp; mudah dilepa.</p> <p>KEK COKLAT MOIST BAKAR</p> <p>Bhn A</p> <p>1 cawan gula pasir1 cwn serbuk koko1 cawan susu pekat manis1 cawan susu cair/segar/perisa coklat3/4 cawan mnyak jagung2 sdb mentega1 sdt esen vanila1 sdt coklat emulco*semua bhn di masukkn dlm periuk n panaskn ats api hngga gula hancur.lps tu rehatkn sebentar</p> <p>Bhn B</p> <p>1 cawan tepung gandum1 sdt baking powder1 sdt bikarbonat soda*semua bhn di atas diayak brsama</p> <p>Bhn C3 biji telur..pukul...hngga kembang..mixer/whisk</p> <p>Cara2</p> <p>*campurkn bhn A n bhn B..kacau rata*masukkn bhn C sedikit2 n gaul rata,,mnggunakn whisk*tuang adunna dlm loyang yg siap digris mnyak n dialas kertas mnyak*bakar dgn suhu 150'c - 160'c selama 1 jam or hngga kek msk..*setelah kek msk, taburkn coklat rice ats kek or boleh jg curahkn coklat masakn yg siap dimask melalui proses double boil n baru le ditabur dgn coklat rice*panaskn oven trlebih dahulu, dgn suhu 150'c selama 15 minit sebelum mmbaking kek</p> <p>KEK COKLAT INDULGENCE</p> <p>BAHAN-BAHANUNTUK KEK</p> <p>150 gram tepung naik sendiri*150 gram gula kastor120 ml susu coklat80 ml minyak jagung/butter yang dicairkan5 biji telur Gred A3 sudu besar serbuk koko*2 sudu besar coffee emulco1 1/2 sudu besar ovalletSatukan bahan bertanda * dan air</p> <p>CARA MEMBUATNYA</p> <p>1. Pukul telur dan gula kastor hingga kembang.Masukkan ovallet dan pukul lagi hingga gebu dan ringan</p> <p>2. Masukkan minyak jagung,putar perlahan.Masukkan pula susu coklat dan coffee emulco</p> <p>3. Apabila sebati,masukkan tepung naik sendiri dan serbuk koko yang telah diayak tadi.Pukul perlahan hingga sebati4. Tuang adunan ke dalam loyang yang digris dan lapik baking paper,bakar selama 30-40 minit,suhu 180'c bergantung kepada kapasiti oven masing2.Guna loyang size 8".Bila kek dah masak,sejukkan dan potong menjadi 4 kepingBAHAN-BAHAN UNTUK WHITE CHOCOLATE FILLING</p> <p>100 gram compound white chocolate(saya guna brand Beryl's Gourmet)250 gram non dairy whipping cream(saya guna brand Rich's Gold Label)150 gram butter100 gram gula kastor2 biji kuning telur</p> <p>CARA MEMBUATNYA</p> <p>1.Cairkan coklat compound secara double boil.Ketepikan</p> <p>2.Pukul non dairy whipping cream hingga pekat.Ketepikan</p> <p>3.Dalam mangkuk/bekas lain,satukan gula kastor dan butter.Pukul hingga kembang.Masukkan kuning telur dan pukul lagi.Masukkan coklat compound yang dicairkan tadi,kacau sebati.Akhir sekali masukkan whipping cream yang sudah dipukul tadi,kacau sebati</p> <p>BAHAN-BAHAN UNTUK DARK CHOCOLATE FILLING</p> <p>100 gram compound dark chocolate(saya guna brand Beryl's Gourmet)250 gram non dairy whipping cream(saya guna brand Rich's Gold Label)150 gram butter100 gram gula kastor2 biji kuning telur</p> <p>CARA MEMBUATNYACARA2NYA SAMA DENGAN KAEDAH PENYEDIAAN WHITE CHOCOLATE FILLING DI ATAS</p> <p>BAHAN-BAHAN UNTUK GANACHE</p> <p>300 gram compound dark chocolate(potong kecil2 supaya cepat larut)300 gram non dairy whipping cream25 gram butter</p> <p>CARA MEMBUATNYA</p> <p>1.Tuang non dairy whipping cream ke dalam periuk,masak di atas dapur hingga timbul buih2 kecil</p> <p>2.Masukkan butter kacau perlahan</p> <p>3.Masukkan coklat compound dan kacau sehingga coklat cair,kacau lagi sehingga agak pekat,tutup api</p> <p>4.Sejukkan sekejap sebelum tuang atas kek</p> <p>CARA MELAPIS KEK</p> <p>1.Ambil kek yg dah dipotong kepada 4 keping tadi.</p> <p>2.Ambil sekeping kek dan letak atas papan kek,sapukan white chocolate filling,anggaran 1/2 daripada adunan dan ratakan.</p> <p>3.Letak lagi sekeping kek dan sapu pula dengan dark chocolate filling,anggaran 1/2 daripada adunan dan ratakan.</p> <p>4.Ulang hingga lapisan kek habis.Sejukkan didalam peti ais beberapa jam sebelum dituang ganache(saya sejukkan kira2 2 jam).</p> <p>5.Bila dah sejuk,keluarkan dari peti ais dan curah ganache di atas dan sekeliling kek.Hias mengikut kreativiti.Sejukkan semula kek ke dalam peti ais sebelum dihidang.</p> <p>STEP MELAPIS</p> <p>KEK-WHITE CHOC FILLING, -KEK-DARK CHOC FILLING, -KEK-WHITE CHOC FILLING, -KEK-DARK CHOC FILLING, -GANACHE.</p> <p>TIPS</p> <p>UNTUK MENDAPATKAN POTONGAN KEK YANG CANTIK DAN KEMAS,GUNAKAN PISAU YANG TELAH DIRENDAM DI DALAM AIR PANAS SELAMA BEBERAPA MINIT,KEMUDIAN LAP PISAU DENGAN KAIN BERSIH,BARU POTONG KEK. RENDAM SEMULA PISAU UNTUK POTONGAN SETERUSNYA</p> <p>RESEPI KEK PELANGI KARAMEL</p> <p>Bahan untuk puding</p> <p>Bahan-bahan gula hangus..</p> <p>1 1/2 sudu besar gulaloyang 8 inci.</p> <p>Bahan-bahan puding</p> <p>400ml susu segar/susu cair/susu tepung3biji kuning telur2biji telur4sudu besar gula1sudu kecil vanilla</p> <p>Bahan untuk kek</p> <p>Adunan 1 (meringue)6biji telur puteh3sudu besar gula kastor1/2 sudu kecil cream of tar tar</p> <p>Adunan 23biji telur kuning2sudu besar minyak jagung130ml air3sudu gula kastor120g tepung gandum1sudu teh baking powder</p> <p>Bake -160c 30minit(kaedah water bath)</p> <p>HOW TO MAKE?</p> <p>1. Mula-mula. kite buat puding dulu....kite letakkan 1 1/2 sudu gula kedalam loyang dan cairkan gula(jgn terlalu hangus-puding akan rasa pahit)-kacau gula....panaskan gula dalam loyang. Letak je loyang atas api.</p> <p>2. And then, jadilah gula hangus tadi cam gini. Ratakan gula tau....</p> <p>3. Pastu kite buat adunan untuk kek pulak.....asingkan telur macam dalam gambar ni...Yang kanan sekali tu susu segar untu buat puding..Yang kiri sekali tu untuk adunan meringue..</p> <p>4. Adunan untuk pudig tadi dicampur semenyer, n kacau hingga sebati tau....Lepas sebati, tapiskan adunan puding kedalam loyang gula hangus tadi...(anda akan kedengaran bunyi kaca pecah..krekk!!!)</p> <p>5. Buat adunan 1(meringue) hingga jadi cam gini...meringue ini digelar hard peak. Dua cara kenal hard peak a) bila dicolek tangan akan bertanduk tetap. b) bila dlingkupkan bekas, meringue tak jatuh..</p> <p>Pastikan meringue dibuat dalam bekas kering dan lap kulit telur selepas dibasuh....</p> <p>6. Tinggalkan meringue sekejap, kite buat adunan 2 pula. Gunahand mixer.Putar telur kuning dan minyak hingga sebati, Kemudian campurkan air dan putar hingga sebati(berbuih tinggi). Kemudian campurkan gula 3sudu dan pukul hingga kembang cam lam gambar ni...</p> <p>7. Pastu, campurkan tepung gandum+baking powder ke dalam adunan ini bit by bit..Gaul secara kaup balik..(Adunan akan turun separuh)</p> <p>8.And then, masukkan meringue kedalam adunan ini ckit2...Gaul secara kaup balik..hati2..adunan bleh rosak jika terkasar.</p> <p>9. Asingkan adunan kepada empat bahagian...Kemudian warnakan kepada empat warna kesukaan anda....Panaskan oven 160c selama 10minit.</p> <p>10. Masukkan adunan tadi secara berselang-seli diatas adunan puding tadi...Adunan kek akan terapung di atas adunan puding tadi.....cara susunan- 3sudu ,2sudu, 1sudu hingga habis....</p> <p>11. Bakar kek guna kaedahwater bathiaitu dengan menggunakan air. Lihat gambar...Bakar selama 30 minit pada suhu 160c....Inilah rupa kek selepas masak...Tunggu kek sejuk(mengecut) dan hiris bahagian tepi kek supaya tidak melekat pada loyang....dan terlingkupkan kek....</p> <p>PAVLOVA</p> <p>Bahan-bahan</p> <p>4 biji telur puteh3/4 cawan gula kastor(saya guna setengah cawan je)1 sudu besar tepung jagung1/2 sudu teh cuka1/2 sudu teh esen vanilla</p> <p>Topping</p> <p>3/4 cawan topping whipping cream (pastikan terdapat perkataan topping pada kotaknya)sedikit buah-buahan(sebaiknya yang masham2 baru ngam dengan kemanisan pavlova)</p> <p>Cara- cara buatnye plak :</p> <p>1- Mula-mula asing kan telur puteh dan kuning dahulu.2- Putar puteh telur guna kitchen mixer dalam 10 saat, kemudian masukkan gula kastor bit by bit.3- Tunggu hingga puteh telur bertukar jadi meringue hard peak seperti yang sy pernah ajar belum ni.(meringue bertanduk)4 - Selepas daripada itu, masukkan pula cuka dah esen vanilla. putar hingga sebata.5- Letakkan meringue tadi ke dalam loyang yang dilapik dengan kertas minyak(x perlu sapu mentega mcm kek)</p> <p>6 - Akhir sekali, bakar dalam oven pada suhu 110c selama 75 minit/1jam 15 minit...</p> <p>7 - Selesai sahaja bakar, jangan terus buka oven, buke sedikit sahaja pintu oven, dan biarkan pavlova anda sejuk di dalam oven. dalam 10 minit.</p> <p>8- Kita pukul whipping cream sampai kembang. kemudian letakkan di atas pavlova tadi dan taburkan buah2an masham di atasnye</p> <p>KEK COKLAT CHEESE MOIST PADAT</p> <p>Bahan A4 Biji telur1 Cawan gula halus</p> <p>Pukul bahan di atas hingga agak kembang sedikit.</p> <p>Bahan B1 cawan koko Powder1 1/2 cawan tepung kek3/4 cawan minyak jagung1 cawan susu pekat manis</p> <p>Ayak tepung dan koko powder dan campurkan dengan telur dan gula yang telah dipukul.Masukkan susu dan minyak serta gaul sebati.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.</p> <p>Bahan C250gm cream cheese100gm gula halus1 biji telur1 sudu besar tepung gandum</p> <p>Pukul cream cheese dengan gula, kemudian masukkan telur dan tepung gandum pukul hingga gebu.</p> <p>Kukus adunan coklat pertama selama 20 minit. Kemudian lapiskan dengan bahan C selama 20 minit juga. Kemudian lapiskan adunan coklat yang kedua hingga masak selama 30 minit.Kek ini agak lama untuk masak berbanding kek coklat Moist yang menggunakan baking Powder so bersabar in sha Allah hasilnya memuaskan.</p> <p>Krim kek</p> <p>250gm krimwell125gm gula castor</p> <p>Pukul krimwell hingga gebu dan kembang menggunakan kelajuan yang tinggi,baru masukkan gula castor gaul sebati menggunakan spatula sahaja.</p> <p>RESIPI AISING MENTEGA @BUTTER ICING</p> <p>Bahan:200 gm mentega600 gm gula aisingCara:1. putar mentega hingga lembut dan berwarna putih.2. masukkan gula aising sikit2 sambil putar.3. pukul adunan hingga mendpat konsistensi yang di kehendakiSINI...ada tutorial cara menyediakan aising mentega....layan..jer mok cok gooogle</p> <p>RESIPI KRIM MENTEGA @ BUTTER CREAM</p> <p>BAHAN2125g mentega125g majerim100 g gula halus + 125 ml air (dibuat sirap)125ml susu cairesen vanillapewarna</p> <p>CARA2</p> <p>1. Buat sirap pekat dan masukkan susu cair ke dalamnya . Sejukkan2. putar mentega dan marjerim bersama sehingga kembang3. masukkan sirap sejuk sedikit demi sedikit sambil putar4. masukkan esen vanilla dan pewarna yang di kehendaki5. biarkan dlm peti sejuk sehingga hendak di gunakan.</p> <p>RESIPI AISING GLACE</p> <p>Bahan2</p> <p>150g gula aising diayak1cb air panaspewarnaesen vanilla</p> <p>Cara2</p> <p>1. tuangkan air panas dlm gula aising dan kacau rata. Kemudian masukkan esen vanilla dan pewarna jika perlu.2. konsisitensi separuh cair tidak terlalu keras.3. Gunakan dengan serta merta kerana aising ini akan cepat keras (set) bila sejuk.</p> <p>gambar sumbangan makcik gooogle dr sumber disini:Glace IcingStir icing sugar, butter and boiling water together in a small bowl until smooth.</p> <p>RESIPI AISING COKLAT</p> <p>BAHAN240gm majerim25 gm serbuk koko100g gula aising di ayak3cb susu cair</p> <p>CARA1. cairkan koko bersama marjerim dan masak selama 1 minit2. alihkan dr api dan masukkan susu cair dan gula aising3. kacau sebatikredit utk abey google kerana sudi tunjukcara diSINIDANDISINI</p> <p>RESIPI AISING SALJI @FROSTING ICING</p> <p>BAHAN2360 g gula aising di ayak1/2 biji putih telor1ct jus lemon/limau nipis1/2 st glycerine</p> <p>CARA21. pukul...</p>