Resepi kek mudah

  • Published on
    24-May-2015

  • View
    22.270

  • Download
    1

Embed Size (px)

Transcript

  • 1. Blended Orange Cakekak fida@myresipi.comAdunan kek yang dikisar tak perlu mesin mixer...:)Bahan-bahan ( loyang 9 inc )1 bji buah limau1 cawan minyak2 cawan gula halus3 biji telur2 cawan tepung gandum*1 sb baking powder* ( *diayak bersama )Cara-cara1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.2. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambildikacau sebati.Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.3. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.Kek Mentega Cair (Blended Butter Cake)

2. kak fida@myresipi.comMudah penyediaannya...boleh dijadikan kek marble atau kek pelangi... :)Bahan-bahan ( loyang 8 inc. / 9 inc. )2 1/2 cawan tepung naik sendiri - ayak1 3/4 cawan gula halus (boleh kurangkan)250 g mentega cair (guna yang berkualiti)1 1/4 cawan susu segar - dr peti sejuk4 biji telur1 sk esen vanilla (atau esen perisa buah2an pilihan)Cara-cara1.Masukkan kesemua bahan kecuali tepung dan esen ke dalam blender.Kisar hingga sebati dan gula larut.Tuangkanadunan ini ke dalam mangkuk.2. Masukkan tepung sedkit2 sambil dikacau rata.Masukkan pula esen dan kacau lagi hingga sebati.3. Tuang adunan ke dalam loyang yang dialas kertas dan disapu mentega.4.Bakar pada suhu 160C selama 50 min-1 jam atau hngga masak.5.Kek Lapis Ekonomi 3. kak fida@myresipi.comBahan-bahan ( loyang 9x6 inc. )A)- 250 g susu manis250 g mentegaB)- 6 biji telur yg besar - (disejukkan dlm peti sejuk)1 cwn gula halus/kastor2 cwn tepung naik sendiri1 sk esen vanilla1 sk ovalettesedikit pewarna kuning (opt.)C)- kismis/ mix fruits/ prunes/ kurma/ choc chips/ haw flakes/ rempah kek dll - utk tabur pd lapisan kek.Cara-cara1. Pukul bahan A hingga kembang dan ketepikan. (jika menggunakan rempah kek , campurkankedlm bahan A sekali)2. Dlm mangkuk berasingan, pukul telur hingga 1/2 kembang dan masukkan gula sedikit2 hinggaadunan kembang lalu masukkan ovalette dan terus pukul hingga sebati.3. Masukkan campuran dr A tadi dan juga vanilla dan digaul rata (menggunakan senduk).4. Masukkan pula tepung sedikit2 sambil digaul perlahan hingga habis.5. Bakar adunan selapis2 seperti membakar kek lapis betawi dan tabur dgn apa-apa pilihan dariC....contoh kek lapis hawflakes ekonomi...Blended Chocolate Cake 4. kak fida@myresipi.comKek choc.mudah,seperti kek mentega cair tapi ada campuran koko di dalamnya... :)Bahan-bahan ( loyang 9 inc. )2 1/2 cawan tepung naik sendiri*3-4 sb serbuk koko* - (*ayak bersama)250 g mentega - dicairkan1 3/4 cawan gula halus (boleh kurangkn jika guna susu choc.)1 1/4 cawan susu segar/choc. (akak guna susu segar plain)4 biji telur1 sk esen vanillaCara-cara1.Masukkan kesemua bahan ke dalam blender kecuali campuran tepung dan esen.Kisar hingga sebati dan gulalarut.2.Tuang adunan yang dikisar sedikit2 ke dalam mangkuk yang berisi tepung dan koko sambil dikacau perlahan2hingga sebati.Masukkan esen dan kacau terus.3.Tuang adunan ke dalam loyang yang dialas kertas dan digris.4.Bakar pada suhu 160C selama 50 min. - 1 jam.Sejukkan kek di atas redai.5.Potong kek dan hidangkan.Kek ini sesuai dijadikan kek ulang tahun setelah dihias dgn topping pilihan... :)Cheese cake 5. Biduri@myresipi.comSimple cheese cakeBahan-bahan ( 18 cm )250g cream cheese200cc/ml fresh cream/plain yogurt2 sudu besar jus lemon3 sudu besar tepung gandum2 biji telur90g gulaCara-cara1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap. 6. Kek Pilih KasihBahan-bahan ( 8" x 8" x 3" ) 10 Biji telur 2 gelas tepung gandum >disyorkan 1 1/2 gelas shj utk kek lebih lembap 1 gelas gula halus 450gm Butter (golden churn) 1 gelas horlicks 1 tin susu pekat / krimer 5 sudu makan milo 1 gelas bijan - di sangan dulu 2 gelas kacang tanah - disangan + dikisar 2 sudu makan browning sugar>hasue tambah 1 sudu kecil esen vanilaCara-cara1. Gula dan butter di pukul hingga kembang.2. Masukkan telur satu persatu3. kemudian masukkan esen vanila,tepung,susu pekat dan gaul rata.4. Masukkan horlicks dan milo dan di gaul rata.5. Masukkan kacang tanah dan bijan dan gaul hingga sebati.6. Akhir sekali masukkan browning sugar dan adunan di masukkan dlm loyang yang telah di alaskan dgn kertasminyak dan dikukus selama 4 jam 1/2 7. Kek Coklat Kukus Lembabhana6877@myresipi.comkek coklat yg moistBahan-bahan ( size loyang 18cm )1 cawan tepung gandum1/4 cwn serbuk koko van houten1 sudu kecil baking powder1 kotak susu coklat (250ml)2 biji telur (size M)1 cawan gula halus1/2 cawan butter3 sudu besar susu pekat1/4 cawan minyak masak n esen vanilaTOPPING3-5 sudu besar susu pekat1/4 cawan serbuk koko van houten2 sudu besar butter2 sudu besar susu segarCara-cara1. Pukul telur,gula dan butter sampai kembang.Kemudian titiskan esen vanila. n pukul lg.2. Ayak tepung,serbuk koko dan baking powder.3. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur.Kaup balikkan.4. Masukkan susu kotak,susu pekat,minyak dan gaul sebati.5. Masukkan dlm loyang yg telah dilengser minyak/marjerin. Tutup dengan aluminium foil..Then kukus 45min...Dahmasak sejukkan.6. Utk topping...campurkan semua bhn dan masak secara double boiler. Then bleh la curahkan kat atas kek yg dhsejuk td.. Hiaslah apa suka...Pastu simpan dlm peti sejuk beberapa jam sebelum dipotong. Taraa...dh siap...blehla makan.... 8. Cheese kek segerariana_hakimi@myresipi.comBahan-bahan ( sebiji kek )Bahan A : 250 grm tepung optima /sponge mix, 4 biji telur ayam, 80 ml air ,1 sudu kecil ovaletBahan B : 1/2 buku philadelphia cream cheese dan 1/2 tin susu manisBahan C : 3 sudu besar mentegaBAHAN HIASAN: keju cheeder kraft untuk di parut.Cara-cara1. Panaskan 3 sudu besar mentega hingga cair,sejukkan.2. Masukkan semua bahan A dalam satu adunan dan dipukul menggunakan speed mixer yang tinggi sehinggaadunan menjadi kembang keputihan. Kemudian masukkan mentega yang telah dicairkan kedalam adunan dandipukul sehingga sebati.3. Adunan dimasukkan ke dalam loyang berisi kertas minyak. Oven di panaskan terlebih dahulu sebelum dimasukkanadunan. Bakar dengan kepanasan atas dan bawah 16o ocelsius selama 25 minit.4. BAHAN UNTUK CREAMER MANISAN KEJU: Masukkan bahan B dalam satu adunan dan dipukul sebati dan mengikutcitarasa anda.5. Kek yang telah masak dibahagi dua dengan pisau pemotong kek. Letakkan creamer manisan keju di atas lapisanpertama kek,kemudian tindihkan lapisan kek kedua diatasnya...Lapisan atas dan tepi kek di salutkan cremermanisan keju dan dihiaskan dengan keju cheeder yang diparut sebagai hiasan. 9. Resepi Kuih LapisBAHAN-BAHAN2 cawan tepung gandum2 cawan tepung jagung1 cawan gula pasir8 cawan santan kurang pekat1 sudu kecil garamPewarna ikut kegemaranCara penyediaan :- Adunan perlu dikisar 2 kali untuk pengisar saiz biasa. Jadi, bahagikan adunan kepada 2.- Masukkan santan, garam dan gula ke dalam pengisar (blander).- Kisar seminit dan masukkan tepung gandum dan tepung jagung.- kisar lagi sehingga halus. Tapis adunan.- Bahagikan adunan kepada 2 atau tiga warna yang disukai.- kukus adunan tadi mengikut warna selapis demi selapis.- setiap lapis perlu dikukus lebih kurang 2 minit.- siap untuk dihidangTips:1. Loyang perlu dipanaskan di dalam kukusan (steamer) terlebih dahulu selama 5 minit supaya adunan tidakmelekat apabila dikeluarkan.2. Lapisan pertama perlu lebih tebal berbanding lapisan yang seterusnya supaya selepas dipotong kuih senangditarik keluar untuk dihidangkan. Contohnya, jika setiap lapis guna 2 senduk, maka lapisan pertama guna 3 senduk.3. Santan jangan terlalu pekat, kerana kuih akan menjadi keras. 10. Resepi kek coklat kukus yang senangBhn-bhn yg perlu dimasak atas api-1 cawan susu cair,1cawan serbuk koko,1 cawan susu pekat,1 cawan gula ,sedikit serbuk penaik,1 sudu esen vanilla,1 cwn minyak(tp yg ni masukkan last skali).(Masak sampai semua bhn2 itu sebati yer.)Bhn yg perlu dikisar@blender jer senang-1 cwn tepung gandum dan 4 biji telur.Step last-bhn2 yg dimasak td dicampurkan dgn bhn2 yg di blend td..siap..masuk dlm loyang..kukus 11. Kek marble mudahhaniaz@myresipi.comKek paling mudah untuk dibuat, sukatan pakai cawan je, bahan2 pun memang biasanya ada kat rumahBahan-bahan ( 4 or mkn )1 cawan mentega/margerin2 biji telur1 cawan gula2 cawan tepung (nk pakai tepung biasa blh, self raising blh atau tpg biasa tambah bp pun blh)pewarna dan perasa ikut sukaCara-cara1. putar mentega bersama gula sampai kembang2. kemudian masukkan telur satu persatu3. lepas tu bolehlah masukkan tepung4. bahagikan adunan kepada 3 bekas. Setiap satu letakkan pewarna dan perasa yangdigemari. Cth: kaler oren, perisa oren.Kalau xnak letak perasa, letak esen vanilla punboleh aje.5. Lengserkan loyang dengan margerin. Letak adunan sesudu demi sesudu berselang.cthnya : mula2 letak sesudu kaler oren, pastu letak sesudu kaler coklat diatas kaleroren tadi, lapis mcm tu je. Hasilnya akan jadi mcm kek saya di atas. x perlu kacaupakai lidi. just letak sesudu demi sesudu kedalam loyang hingga habis.6. kemudian blh dibakar pada suhu 170 darjah selama 30-40 minit. pepandai le tgk kektu dh masak blm...cucuk kalau x melekat tu masak lerr 12. kek coklat kukus simplesofinar@myresipi.comresepi dari kawan yang pi kursus subjek ERT di sekolah. cubalah memang bestBahan-bahan ( 10 orang boleh makan )2 cawan gula castor2 cawan tepung gandum1 cawan sebuk koko1 cawan minyak masak/ minyak jagung1 cawan susu cair3 biji telur gred B2 sudu teh soda bikabonat1 sudu teh baking powder1 sudu teh esen vanila1 cawan air panasCara-cara1. panaskan pengukus2. campur semua bahan kecuali air panas