VLERA NË KOHË E PARASË DHE KOSTOJA OPORTUNE

 • View
  84

 • Download
  0

Embed Size (px)

DESCRIPTION

VLERA N KOH E PARAS DHE KOSTOJA OPORTUNE. far e prcakton vlern e firms. Rrjdha e lir e paras T ardhurat nga shitja Kostoja operative dhe tatimet (taksat) Invstimet e krkuara n operim Kostoja mesatare e ponderuar e kapitalit Vendimet pr financim Normat e interesit - PowerPoint PPT Presentation

Transcript

 • VLERA N KOH E PARAS DHE KOSTOJA OPORTUNE

 • far e prcakton vlern e firmsRrjdha e lir e paras T ardhurat nga shitjaKostoja operative dhe tatimet (taksat)Invstimet e krkuara n operimKostoja mesatare e ponderuar e kapitalitVendimet pr financimNormat e interesitRreziku i firms (risku)Rreziku i tregut

 • Rritja e tregjeve t kapitalit

 • Tregu efientRelacioni ndrmjet vlers s krijuar dhe mimit krkon t plotsohet kushti i efiiencs s tregut

  Nj treg efient sht ai n t cilin mimi i letrave me vler reflektojn n do koh t gjitha informatat e mundshme relevante

  N j treg efient (ose treg t ekuilibruar)mimet reflektojn konskuencat e ngjarjeve n t kaluarn dhe pritjet pr ngjarjet e ardhshme.

 • Komponentet e tregut efient1. mimi i fundit i arritur2. kthimi i pritur nga letrat me vler3. komponenta e rastsis, e cila lidhet me informatat q do t merren pr periudhn e ardhshme.

  Sa m e ult t jet kostoja e transaksionit, aq m efient sht treguSa m likuid t jet tregu, aq m efient sht ai;Sa m racional t jen investitort, aq m efient do t jet tregu.

 • Tregu financiarTregu i aseteve fizike (t prekshme)Tregu i astit dhe i ardhshm (spot&future market)Tregu i parasTreg i hipotekave (mortgage markets)Tregu primarTregu i oferts fillestare publike (Initial public offering market IPO)Tregu sekundar Tregjet private Tregjet publike Tregu botror, kombtare, regjional dhe lokal

 • Kostoja e parasMundsit e prodhimitPreferencat kohore t konsumitRreziku (risku)Inflacioni

 • Vlera n koh e parasInflacioni. N qoft se vjen deri te inflacioni, ather fuqia blerse e paras (vlera e saj) bie pr gjat nj kohe;

  Risku. Risku sht m i madh nse lidhet me rrjedhn e ardhshme t paras, sesa me momentin e tanishm, pr arsye t pasojave nga ngjarjet t cilat nuk mund t parashikohen n t ardhshmen. Preferencat e konsumit individual. N prgjithsi njerzit m shum dshirojn t konsumojn tani sesa ta shtyjn at pr t ardhshmen.

  Kostoja oportune. Nj shum prej 100 tani sht m e mir sesa 100 pas nj viti, sepse krijohet mundsina ta investojm kt shum me nj norm t caktuar t interesit dhe n fund t vitit t kemi kt shum t shtuar pr interesin.

 • Interesi i thjeshtI=PVo x i x n

  Shembull: Shuma 60,000Interesi 10%Interesi mujor (Shuma mujore):I=60,000 x 0.10 x 1/12I=500

 • Interesi i prbrIp = PV x [(1 + I )n -1]

  Shembull: 25000 jan investuar pr 3 vite me norm interesi 9%

  Ip = PV x [(1 + i) n -1]Ip = 25000 x [(1 + 0.09) -1]Ip = 25000 x [(1.09) n -1]Ip = 25000 x [1.29-1]Ip = 25000 x 0.29Ip = 7250

 • VIJA KOHORE

  Shuma -100 ka parashenj negative, meqense ajo prfaqson nj dalje apo nj investim. Koha e shnuar me 0 (zero) i prket dits s sotme. Koha e shnuar me 1 ( ose 2,3,4,5,n) i referohet nj periudhe t caktuar pas dits s sotme. FVn=?

 • Vlera e ardhshme e nj euroNse depozitoni 1,000 me norm interesi 7% pr 2 vite, sa do t fitoni pas dy vitesh?

 • Vlera e ardhshme e nj euro(shuma e vetme)

  Interesi prej 70 nga 1,000 t depozituara sht shuma e njjt, sikurse t ishte vepruar me interesin e thjesht.

 • Vlera e ardhshme e nj euroFV1 = PV (1+i)1 = 1,000 (1.07) = 1,070FV2 = FV1 (1+i)1 = PV (1+i)(1+i) = 1,000(1.07)(1.07)= PV (1+i)2= 1,000(1.07)2= 1,144.90N vitin e dyt jan fituar veanrisht 4.90 nga interesi i perbr krahas atij t thjesht.

 • Formula e Vlers s Ardhshme

  FVn = PV(1+i)nFV2 = PV(1+i)2FV3 = PV(1+i)3

  Formula gjenerale e vlers s ardhmeFVn= P0 (1+i)n oseFVn = P0 (FVIFi,n) Shih tabeln 3

 • Llogaritja e vlers s ardhshme

  Sheet1

  PeriudhaNorma e interesit

  5%10%15%

  10.95240.90910.8696

  20.9070.82640.7561

  30.86380.75130.6575

  40.82270.6830.5718

  50.78350.62090.4972

  60.74620.56450.4323

  70.71070.51320.3759

  80.67680.46650.3269

  90.64460.42410.2843

  100.61390.38550.2472

  VitiShuma fillestare(1+i)Interesi i akumuluar PV(i)

  n vit PV

  11,000.001+0.061,060.0060

  21,060.001+0.061,124.0064

  31,123.601+0.061,191.0067

  41,191.001+0.061,262.0071

  51,262.001+0.061,338.0076

  338

  Sheet2

  Sheet3

 • Shembull: Vlera e ardhshme e nj euro

  Sheet1

  Norma e interesit

  Periudha5%10%15%

  11.051.11.15

  21.10251.211.3225

  31.15761.3311.5209

  41.21551.46411.749

  51.27631.61052.0114

  61.34011.77162.3231

  71.40711.94872.66

  81.47752.14363.059

  91.55132.35793.5179

  101.62892.59374.0456

  Sheet2

  Sheet3

 • Relacioni ndrmjet vlers s ardhshme, norms s interesit dhe kohs

  Chart2

  1.051.11.15

  1.10251.211.3225

  1.15761.3311.5209

  1.21551.46411.749

  1.27631.61052.0114

  1.34011.77162.3231

  1.40711.94872.66

  1.47752.14363.059

  1.55132.35793.5179

  1.62892.59374.0456

  15%

  10%

  5%

  Koha (vitet)

  Vlera e ardhshme (faktori interes)

  Sheet1

  PeriudhaNorma e interesit

  5%10%15%

  11.051.11.15

  21.10251.211.3225

  31.15761.3311.5209

  41.21551.46411.749

  51.27631.61052.0114

  61.34011.77162.3231

  71.40711.94872.66

  81.47752.14363.059

  91.55132.35793.5179

  101.62892.59374.0456

  Sheet1

  000

  000

  000

  000

  000

  000

  000

  000

  000

  000

  &A

  Page &P

  15%

  10%

  5%

  Koha (vitet)

  Vlera e ardhshme (faktori interes)

  VLERA E ARDHSHME E PARAS

  Sheet2

  Sheet3

 • Llogaritja duke prdorur tabelnFVIFi,n sht gjetur n tabeln 3

  Periudha

  Shuma fillestare PV

  (1+i)

  Interesi i akumuluar

  1

  1.000

  1+0.06

  60

  2

  1.060

  1+0.06

  64

  3

  1.124

  1+0.06

  67

  4

  1.191

  1+0.06

  71

  5

  1.262

  1+0.06

  76

  338

  338

 • Prdorimi i tabelave t vlers s ardhshme (tabela 3)FV2 = 1,000 (FVIF7%,2)= 1,000 (1.145)= 1,145

  Periudha

  6%

  7%

  8%

  1

  1.060

  1.070

  1.080

  2

  1.124

  1.145

  1.166

  3

  1.191

  1.225

  1.260

  4

  1.262

  1.311

  1.360

  5

  1.338

  1.403

  1.469

 • Vlera aktuale e shums s vetmeSupozojm se iu nevojiten 1,000 pas 2 viteve. Sa para duhet t investojm sot me nj norm interesi 7% qe ti kemi kto para pas dy viteve? 0 1 21,0007%PV1PV0

 • Formula e vlers aktuale

 • Shembull: Vlera aktuale e nj euro

  Sheet1

  PeriudhaNorma e interesit

  5%10%15%

  10.95240.90910.8696

  20.9070.82640.7561

  30.86380.75130.6575

  40.82270.6830.5718

  50.78350.62090.4972

  60.74620.56450.4323

  70.71070.51320.3759

  80.67680.46650.3269

  90.64460.42410.2843

  100.61390.38550.2472

  Sheet2

  Sheet3

 • Relacioni ndrmjet vlers aktuale, norms s interesit dhe kohs

  Chart3

  0.95240.90910.8696

  0.9070.82640.7561

  0.86380.75130.6575

  0.82270.6830.5718

  0.78350.62090.4972

  0.74620.56450.4323

  0.71070.51320.3759

  0.67680.46650.3269

  0.64460.42410.2843

  0.61390.38550.2472

  5%

  10%

  15%

  Koha (vitet)

  Vlera aktuale (faktori interes)

  Sheet1

  PeriudhaNorma e interesit

  5%10%15%

  10.95240.90910.8696

  20.9070.82640.7561

  30.86380.75130.6575

  40.82270.6830.5718

  50.78350.62090.4972

  60.74620.56450.4323

  70.71070.51320.3759

  80.67680.46650.3269

  90.64460.42410.2843

  100.61390.38550.2472

  Sheet1

  000

  000

  000

  000

  000

  000

  000

  000

  000

  000

  &A

  Page &P

  5%

  10%

  15%

  Koha (vitet)

  Vlera aktuale (faktori i nteres)

  VLERA AKTUALE E PARAS

  Sheet2

  Sheet3

 • Vlersimi duke prdorur tabelnPVIFi,n sht gjetur n tabel

  Period

  6%

  7%

  8%

  1

  .943

  .935

  .926

  2

  .890

  .873

  .857

  3

  .840

  .816

  .794

  4

  .792

  .763

  .735

  5

  .747

  .713

  .681

 • Prdorimi i tabelave t vlers aktuale PV2 = 1,000 (PVIF7%,2)= 1,000 (.873)= 873

  Period

  6%

  7%

  8%

  1

  .943

  .935

  .926

  2

  .890

  .873

  .857

  3

  .840

  .816

  .794

  4

  .792

  .763

  .735

  5

  .747

  .713

  .681

 • Nj e prvitshme (aunuitet)E prvitshmmja e zakonshmePagesa/pranimi bhet n fund t periudhs (vitit).b. E pervitshmja n fllim t vititPagesa (pranimi) ndodh n fillim t periudhs. E prvitshmja sht nj seri e pranimeve apo pagesave t barabarta n intervale t njjta kohore.

 • Vlera e ardhshme e nj t prvitshme t zakonshme0 1 2 3 100 100 100

  Fundi i Periudhs 1

  Fundi iPeriudhs 2SOTRrjedha e pagesave t barabartaSecila periudh ve e ve

  Fundi iPeriudhs 3

 • Vlera e ardhshme e nj t prvitshme n fillim t vitit0 1 2 3100 100 100Fillimi iPeriudhs 1Fillimi iPeriudhs 2SotRrjedha e pagesave t barabartaFillimi iPeriudhs 3

 • Prshkrimi i nj t prvitshme t zakonshme FVAFVAn = PMT(1+i)n-1 + PMT(1+i)n-2 + ... + PMT(1+i)1 + PMT(1+i)0 PMT PMT PMT0 1 2 n n+1FVAnPMT = Periudhat e rrjedhs s parasRrjedha e paras ndodh n fund t periudhsi%. . .

 • Shembull: Nj e prvitshme e zakonshme FVA FVA3 = 1,000(1.07)2 + 1,