Tatimi i vleres se shtuar ecuria dhe karakteristikat e tij

 • View
  202

 • Download
  6

Embed Size (px)

Transcript

 • 1

  Universiteti Publik i Tirans Fakulteti i Ekonomis. Revista Shqiptare Socio

  Ekonomike Journal Publications ISSN:2222-5846, viti XIX, Nr.1(74 ) 2013.

  http://www.acer.org.al/2013/125-revista-viti-2013

  TATIMI I VLERES SE SHTUAR ECURIA DHE

  KARAKTERISTIKAT E TIJ

  PhD(c): KIDA NAKIJE, Administrata tatimore e Kosovs, Pej, Kosov

  ABSTRACT

  In this piece of work we will analyze the effects and consequences that the Value Added

  Tax (VAT) may have in the economy of a country. Genuine fiscal policies would enable a

  faster development of a country, but the whole will depend on the economic situation and

  the power that each state has, including the Republic of Kosovo, too. If we compare the tax

  systems of different countries, it would be seen that there are not two states where the tax is

  made in the same form. This is because the tax system is the result of the action of various

  factors. VAT revenues constitute the main part of the financing of the Kosovo budget. For

  this reason, the tax system has recently changed, being advanced by adopting EU

  regulations, but preserving the specificities of our country (Republic of Kosovo). Value

  Added Tax has been implemented in all European Union countries, in some countries of

  Asia and Latin America. However, such as it is, it is largely related to the EU, which is not

  only obligatory, but it is mainly harmonized among the countries on the basis of the sixth

  directive of this Union. More than half of the countries that apply the VAT, apply a single

  tax rate, while transition countries, except Bulgaria apply the two-rate VAT. EU prefers

  general rate of 15 to 20 percent and the decrease rate of 4 to 9 percent. Denmark and

  Sweden apply the highest rates (25 percent) and lower rates are applied in the Canada 7

  percent, Switzerland 6.5 percent and Japan 5 percent. In this piece of work these are

  presented in a generalized order. Circumstances among the states are relatively different,

  being this way influenced by many factors; making it impossible to present consistent

  comparisons of the rate level among them.

  Key words: VAT, the performance of VAT, VAT rates, economic and financial effects of its features.

  Hyrje

  Zhvillimet e prgjithshme shoqrore dhe ekonomike, n vendet e Evropes Lindore dhe t

  Evropes Juglindore n dy deceniet e fundit t shekullit XX-t, kan br q kto vende t

  zbatojn reforma t thella dhe gjithprfshirse shoqrore dhe ekonomike, t cilat jan shtrir

  edhe n sistemin tatimor. Ky punim ka pr qllim t trajtoj sfidat me t cilat po prballet

  Kosova me reformat tatimore, drejt integrimit Europian duke promovuar nj politik fiskale e

  cila siguron buxhet t qndrueshm dhe nxitje t zhvillimit ekonomik. Pr realizimin e ktyre

  projekteve nevojiten t hyra t caktuara. Shteti n baz t Kushtetuts, ligjeve dhe dispozitave

  t tjera ligjore kryen nje varg detyrash dhe funksionesh. T hyrat publike pr nga vllimi

  dhe struktura e tyre nuk jan vetem komponent fiskale por m tepr n shtetet bashkkohore

  kan efekte n zhvillimin ekonomik, politiken stabilizuese dhe sociale. Qeveria prpiqet ti

  gjej metodat m t mira pr financimin e ktyre shpenzimeve, nprmjet llojeve te ndryshme

  http://www.acer.org.al/2013/125-revista-viti-2013

 • 2

  t tatimeve. Gjat zbatimit t politikave tatimore, qeveria mundohet t siguroi nivel t ult t

  ngarkesave tatimore dhe trajtim t barabart si pr biznese, ashtu edhe pr qytetar. Format

  kryesore t financimit t shpenzimeve publike jan: tatimet e drejtprdrejta, tatimet

  indirekte, taksat dhe huazimet publike. Momentalisht, tatimet indirekte kontribojn me

  prqindjen m t madhe t t hyrave t grumbulluara. Ku kto t hyra mblidhen m s

  shumti n pikat doganore. Ky punim ka pr qllim t pasqyroi ecurin e TVSH-s, normat

  tatimore, karakteristikat dhe funksionin dhe kontributin ekonomik dhe financiar e TVSH-se,

  gjat historis gati gjysm shekullor t aplikimit t tij. Gjat ktyre viteve n Kosov jan

  ndrmarr masa mjaft efikase n ndrtimi e nj rrethine t prshtatshme pr zbatimin e

  politikes s tatimeve. Jan nxjerr ligje, rregullore dhe udhezime t reja q e bjn sistemin

  tatimor m kompatibil me ekonomin e tregut. Rezultatet e arritura jan kurajuese sa i prket

  rritjes s t ardhurave nga tatimet e n veqanti nga TVSH (VAT). sht e rndsishme

  ndrtimi i nj politike t qndrueshme t tatimeve dhe taksave n Kosov. Kjo politik sht

  duke u mbshtetur n prvojat e avancuara t vendeve t UE-s, dhe sht duke shkuar drejt

  harmonizimit t ngarkess fiskale n mes komunitetit t biznesit dhe popullats. Vendimet

  lidhur me politiken fiskale varen n mas te madhe nga konsideratat politike si, besueshmria

  dhe roli q luan qeveria n ekonomi por edhe nga reagimet publike lidhur me drejtimin dhe

  veprimet e qeveris. Vendimet e tilla mund t ndikohen edhe nga trendet globale ekonomike

  dhe politikat fiskale t vendeve t tjera.

  1. Tatimi mbi Vleren e Shtuar, mendime nga autor t ndryshm

  N literaturen financiare t viteve 1918 dhe 1919, ceken si vite ku pr her t par ndeshin

  iden e zvendsimit t tatimit bruto mbi qarkullimin pr shkak t mangsive t shprehura

  gjat aplikimit t tij me tatimin neto mbi qarkullimin. sht vshtir t gjendet nj form

  tatimore q sht folur aq shum n qarqet shkencore, gati nj shekull, sikurse sht folur

  pr TVSH. Tatimi mbi Vleren Shtuar ( Value Added Tax) nuk sht ndonj form e

  veqant tatimore, por fjala sht pr tatimin neto gjithfazsh dhe tatimin neto shumfazsh

  n qarkullim. N kt lloj tatimi shuma e tatimit t paguar n fazen e mparshme nuk hyn

  n bazen tatimore t fazes tjeter.Tatohet vetem vlera plotsuese n secilen faz t tatuar t

  ciklit t qarkullimit. N aplikimine ktij lloji t tatimit ka ndikuar kmbimi ndrkombtar i

  mallrave dhe shrbimeve. N shkmbimin tregtar ndrkombtar aplikohet parimi i vendit

  t arritjes, q do t thote se me rastin e eksportimit duhet t kthehet tatimi i paguar n

  qarkullim( n qofte se tatimi sht paguar), prkatsisht malli i destinuar pr eksport as

 • 3

  nuk do t tatohet, kurse me rastin e importimit do t tatohet qarkullimi i produkteve, t

  importuara njsoj sikurse tatohen produktet e ngjashme n tregun e vendit. Tatimin mbi

  Vleren e Shtuar e kan aplikuar shum vende t cilat m par e kane aplikuar bruto tatimin

  gjithfazesh dhe shumfazesh n qarkullim. Ndr t metat e Tatimit mbi Vleren e shtuar

  sht se ky lloj tatimi sht shum i ndrlikuar, por gjithnj e m shum pranohet se sht

  tatim shum praktik dhe aplikimi i tij ka nj arsye t shndosh. E met tjetr sht se me

  rastin e pagimit t ktij tatimit nuk merret parasysh fuqia blerese e konsumuesit. Efekti

  regresiv rritet me rritjen e numrit t antarve t familjes, nuk merret parasyshe smundja,

  papunesia. Praktika n shum shtete q aplikojn kt tatim ka treguar se ka qene e tepruar

  frika nga veshtirsit e mdha q do te paraqiten n aplikimin praktik. N baz t prvojave

  t deritanishme, q jan fituar n aplikimin praktik, mund t konkludohet se sht aplikuar

  nj form e tatimit n qarkullim n numrin m t madh t sistemeve tatimore q do t

  mbetet nj koh t gjat n kto sisteme. Kan dhn mendime shum autor nga mbar

  bota pr kt lloj tatimi t cilt do ti prmendim n vazhdim. TVSH-ja sht nj tatim jo i

  aplikuar n SHBA, mirpo me analizen e tij jan marr shum si n qarqet shkencore, ashtu

  edhe ato politike, mund t themi se ka qen nj gar e debatit politik q nga viti 1860,

  ndrsa n fokusin e konsideruar si e qndrueshme q nga viti 1970. N fakt, origjina

  intelektuale e TVSH-s shkon pak m tutje. Interesi Amerikan pr nj TVSH mund t

  gjurmohet ne vitet 1920, n nj form apo tjetren Amerikant kan folur pr TVSH gati nj

  shekull. Mirpo, ka autor q primatin pr dhnjen e ides pr aplikimin e TVSH-s e lidhin

  me emrin e profesorit t Universitetit t Jales, Thomas Adams. Me 1921 Tomas Adams,

  ekonomisti kryesor pr tatime n gjeneraten e tij, sugjeroi TVSH n si nj zvendsim

  pr taksat e biznesit egzistues n SHBA. Q nga vitet e para t shekullit 20, politikbrsit

  kishin luftuar pr t identifikuar nj arsyetim pr taksat federale dhe shtetrore egzistuese

  pr biznese, si nj prgjigjeje ndaj presionit politik dhe domosdoshmrin fiskale. Adams

  mbshteti nj tatim me baz t gjr n t ardhurat bruto t biznesit. Mirpo ky lloj tatimi

  nuk do t kursej bizneset me humbje.1 Adams sugjeroi q t zvendesohet tatimi n t

  ardhura me nj takse m premtuese siq sht TVSH. 2 Adams theksoi se ,,Un duhet t

  votoj pr thjeshtsi dhe pr eliminimin e pabarazis po ashtu ai theksoi,, Po przgjedh

  taksa shum t thjeshta me ritme t lehta, me shum tatim3 Mirpo ndikimi i Adams n

  1 Thomas Adams.,, Tatimi i biznesit, 1917,1918.

  2 Thomas S .Adams , Problemet themelore te Tatimeve te Ardhurat Federale.

  3 id,fq, 553

 • 4

  SHBA ishte jo i arritshm, kurse sa i prket vendeve t tjera mund t themi se sht

  vendimtare. Mirpo SHBA sht duke u torturuar me debatet rreth reformave t tatimit n

  t ardhura si dhe mundsin e futjes s TVSH-s n sistemin e tyre tatimor, siq duket kjo do

  t arrihet veten pas 10 apo 15 vitet e ardhshme. N fillim te viteve 1930, nj emigrant

  gjerman, Gerhard Colm, doli si kampion kryesor i ksaj takse t re. Colm filloi diskutimet e

  tij publike t TVSH-s, n nj artikull t titulluar The Tax System Ideal. Botuar n vitin

  1934, kjo konsiderohet si struktura e taksave federale nga nj perspektive sociologjike,

  duke argument