1 Tema 1 Domosdoshmeri E Biznesit Nderkombetar

 • Published on
  26-Jun-2015

 • View
  8.618

 • Download
  4

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Lenda: Biznes NderkombetarUniversiteti Ismail Qemali i Vlores

Transcript

 • 1. BIZNES NDERKOMBETAR Dr. Ilirjan Lipi

2. DOMOSDOSHMERIE BIZNESIT NDERKOMBETAR KREU 1

 • Histori
 • Objekti i studimit te biznesit nderkombetar
 • Pse angazhohen firmat ne biznesin nderkombetar
 • Rruget e angazhimit ne biznesin nderkombetar
 • Ndikimet e jashtme ne biznesin nderkombetar
 • Globalizimi i tregjeve dhe i produkteve

Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI 3. Histori Qe prej krijimit te kufijve shteteror ne BND jane angazhuar si kombet dhe individet.Ne mjafte raste ai ka qene nje force kryesore ne formimin e kufijve dhe ne ndryshimin e historise boterore. Vertet marshuan legjionet romake,por perandoria romake i dedikohet jo kryesisht ushtrise.Romaket perdoren si nxitje paqen romake qe i siguronte tregtaret te udhetonin te sigurte ne rruget e ndertuara te mbajtuara e te mbrojtura nga legjionet e bashkuara. Perdorimi i monedhes se perbashket bente te mundur qe marreveshjet tregetare te zbatoheshin e te krahasoheshin ne te gjithe perandorine.Po keshtu zhvillimi sistematik i Romes ndikonte ne funksionimin e pazareve dhe ne uljen e pasigurive te biznesit. Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI 4. Histori BND qe lulezoi brenda perandorise ndikoi per mire ne nivelin e jeteses dhe u be i ndjeshem edhe jashte.Qytete shtetet qe nuk benin pjese ne perandori u bene aleate te saj duke paguar edhe taksa meqe perfitimet ishin me te medha se humbjet. Rritja dhe zgjerimi i perandorise romake i dedikohet kryesisht zhvillimit te biznesit.Per ta mbajtur ne mjedis te tille te favorshem ne biznesin nderkombetar u deshen shume perpjekje dhe shpenzime te medha.Kur pirateria u rrit ne det Pompeu dergoi nje flote per ti nenshtruar ata dhe pas kersaj kosto e shperndarjes e produkteve ra ndjeshem. Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI 5. Histori

 • Ashtu si ne rritjen roli i biznesit verehet dhe ne uljen e biznesit nderkombetar.
 • Keshtu vertet fiset barbare e sulmuan perandorine romake por shkaterrimi i saj u be i mundur vetem kur:
 • Perandoria ishte dobesuar ne themelet e saj
 • Kur luftrat e brendshme e kishin dobesuar ate
 • Kur ajo filloi te degjeneronte
 • Kur monedha e perbashket filloi te mos ishte me shume atraktive.
 • Komunikimi u veshtiresua
 • Bashkepunimi me Romen nuk ishte me atraktiv dhe perfitues.

Nga bashkepunimi me Romen kishte me shume shpenzime sesa perfitime. Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI 6. Histori Ne te gjitha kohet sht bere krahasimi: Perfitimedhe shpenzime Dhe kjo ka qene nje nga shtysat e biznesit nderkombetar . Me vone kjo metode u perdor dhe nga Napoleoni duke perdorur bllokimet detare per te arritur synimet e tyre ekonomike. Objekt i studimit te biznesit nderkombetar Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI 7. Objekt i studimit te biznesit nderkombetar Biznesi Nderkombetar sht teresia e transaksioneve te biznesitprivate ose shteterore qe angazhojne dy ose me shume vende. Cfare sht Biznesi Nderkombetar ? Pse perdoret Biznesi Nderkombetar ? Kompanite private per te siguruar perfitime Kompanite shteterore mund te kene synime te tjera vec perfitimeve. Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI 8. Objekt i studimit te biznesit nderkombetar Biznesi nderkombetar po perfshine nje pjese te madhe gjithnje ne rritje te biznesit te pergjithshem boteror. Sot do te ishte e veshtire qe te gjenit nje kompani e cila nuk sht e perfshire ne konkurencen dhe ne ngjarjet boterore. Pse duhet te studioni Biznes Ndekombetar? Pse perdoret Biznesi Nderkombetar ? Nje pergjigje me komplekse do te ishte: Kur nje kompani hyn ne fushen e biznesit nderkombetar ajo haset me probleme te eksportit dhe te importit.Qe firma te operoje ne menyre efektive ajo duhet te beje dallimin midis kesaj tregtie dhe asaj vendase.Pra duhet te kuptoje kompleksitetin e tij. Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI 9. Objekt i studimit te biznesit nderkombetar Lufta ne Irak. Aktet terroriste Cmimi i naftes Kompanite vendase Nafte gjenerator Nafte per makineri Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI 10. Pse angazhohen firmat ne biznesin nderkombetar Pse angazhohen firmat ne biznesin nderkombetar ?

 • Te zgjerojne shitjet e tyre
 • Te gjejne burime ne treg
 • Te diversifikojne burimet per shitjet dhe furnizimet

Nga varen shitjet e nje kompanie ?

 • Interesi i konsumatoreve per produktin e saj
 • Gadishmeria e tyre per ti blere ato

Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI 11. Pse angazhohen firmat ne biznesin nderkombetar Pse kompanite ne vazhdimesi kerkojne tregje te huaj? Numri i njerzeve dhe fuqia e tyre blerese jane me te medha ne disa vende se sa ne disa vende ,prandaj kompanite mund te zgjerojne shitjet e tyre duke kerkuar tregje te reja. Cila sht domethenia e me shume shitjeve? Me shume shitje do te thote me shume fitim duke supozuar qe cdo njesi e shitur ka te njejtin perfitim.Madje per cdo njesi te shitur mund te rritet me rritjen e shitjeve. Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI 12. Pse angazhohen firmat ne biznesin nderkombetar Gjetja e burimeve Nje arsye per biznes nderkombetar sht gjetja e kapitaleve dhe teknollogjive per ti perdorur ne vendin e tyre. Cila sht domethenia e me shume shitjeve? Diversifikimi i shitjeve dhe furnizimeve sherben per ti shmangur luhatjet e medha ne shitjet dhe fitimin e kompanise. Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI 13. Faktoret e rritjes se biznesit nderkombetar ne kohet e sotme Si ka ecur biznesi nderkombetarne vitet e fundit?

 • Veshtiresi ne analizen e te dhenave
 • Besohet se biznesi nderkombetar ka ecur me shpejt ne vitet e fundit.

Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI 14. Faktoret e rritjes se biznesit nderkombetar ne kohet e sotme

 • Rritja dhe zgjerimi i shpejte i teknollogjise
 • Liberalizimi i politikave qeveritare per levizjen midis vendeve te produkteve dhe burimeve.
 • Zhvillimi i institucioneve te nevojshme per te mbeshtetur dhe lehtesuar tregetine nderkometare.
 • Rritja e konkurences globale.

Kush jane faktore? Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI 15. Faktoret e rritjes se biznesit nderkombetar ne kohet e sotme Zgjerimi i teknollogjise Angli(Plimuthi) deri ne USA(Masacuset) 3 muaj 1620 Nju York deri ne Londer 3 ore e gjysem Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI 16. Faktoret e rritjes se biznesit nderkombetar ne kohet e sotme Liberlizimi i levizjes nderkufitare Sot si rregull qeverite i kane ulur kufizimet per levizjet e njerzeve dhe te kapitaleve .

 • Deshire dhe vullnet i qytetareve te tyre.
 • Mendojne se prodhuesit vendas do te behen me eficent per shkak te konkurences se huaj
 • Shpresojne te induktojne vendet e tjera per te hequr barrierat per levizje.

Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI 17. Faktoret e rritjes se biznesit nderkombetar ne kohet e sotme Zhvillimi i marreveshjeve mbeshtetese institucionale Marreveshja e pare France-Gjermani per sistemin postar. Kalimi nga format e vjetra te tregetise mall me mall ne format e reja. Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI 18. Faktoret e rritjes se biznesit nderkombetar ne kohet e sotme Rritja e konkurences globale Presioni i konkurences se huaj mund ta detyroje nje firme te rrise jashte aktivitetin e saj. Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI 19. Rruget e rritjes ne biznesin nderkombetarTre kategorite e angazhimit te BND

 • Eksport-Import i mallrave
 • Eksport-import i sherbimeve
 • Investimet

Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI 20. Rruget e rritjes ne biznesin nderkombetar

 • Eksport-Import i mallrave
 • Te mira te prekshme te cilat dergohen jashte vendit ose qe vijne nga jashte ne vendin tone.
 • Eksport-import i sherbimeve
 • Perfitime te tjera nderkombetare pervec atyre nga eksporti dhe inporti i te mirave.(udhetime turistike,transport,performanca e sherbimeve,perdorimi i pasurive )
 • Investimet
 • Angazhimin e pronave jashte ne kembim te kthimeve financiare.
 • a)Investime te drejte perdrejta
 • b)Investimet portofol(aksione ne nje kompani te huaj)

Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI 21. Ndikimet e jashtme ne biznesin ndkerombetar

 • Njohja e mjedisit fizik dhe social
 • a)Historia
 • b)Politika
 • c)Gjeografia
 • d)Legjislacioni etj.
 • Mjedisi konkurues
 • Nje ambjent shume konkurues ne nje vend nuk sht i tille ne nje tjeter.

Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI 22. Gobalizimi i tregjeve dhe i produkteve Me cfare ka te beje globalizimi? Globalizimi ka te beje me prirjen e firmave per te perdorur te mira dhe sherbime nga vende te ndryshme per te perfituar nga diferencat ne kosto dhe ne cilesine e faktoreve te prodhimit. Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI 23. Gobalizimi i tregjeve dhe i produkteve Bota ekonomike po leviz drejt situates ku ekonomite po shkrihen ne nje sistem te ndervarur ekonomik global. Globalizimi i tregjeveka te beje me shkrirjen e tregjeve historikisht te ndare ne nje treg te fuqishem global. Globalizimie produkteve universal ne tere boten si: nafta,drithi,microprocesor,avionat tregtare etj. Lenda: BiznesNderkombetarDr. IlirjanLIPI